dinsdag 4 juni 2019

President Bouterse geeft NH-minister Akiemboto opdracht concessie zandafgravingen in Powaka in te trekken

'De president heeft ons verzocht om niet het recht in eigen handen te nemen'


De gronduitgifte voor zandafgravingen in Powaka is mogelijk teruggedraaid. President Desi Bouterse heeft zondag de bewoners tijdens een dorpsbijeenkomst, via de mobiele telefoon, toegesproken. Daarbij heeft hij gezegd minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) de opdracht te zullen geven om de zandconcessie in te trekken. De telefoon was op loudspeaker ingesteld, zo schrijft dinsdag 4 juni 2019 de Ware Tijd.

'De president heeft ons verzocht om niet het recht in eigen handen te nemen', zegt een ingewijde aldus de Ware Tijd. De bewoners waren van plan om de weg te barricaderen om aandacht te vragen voor de kwestie. Ook zouden ze niet toestaan dat het bedrijf, dat de zandconcessie heeft gekregen, met werkzaamheden start. Er waren in het gebied al werknemers die maandag kennelijk aan de slag zouden gaan.

In een persbericht van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para en Wanica (OSIP) staat, dat Powaka op 30 mei erachter is gekomen dat de gronduitgifte op 2 mei heeft plaatsgevonden. Para Santi Industries (PSI) heeft via twee beschikkingen achthonderd hectare land in het leefgebied van het dorp toegewezen gekregen. Het bedrijf mag er savannezand afgraven. Volgens OSIP was er afgesproken met toenmalig minister Regilio Dodson, dat de gronden niet zouden worden uitgegeven.

Ex-minister Jim Hok van NH zou met toestemming van het vorige dorpsbestuur van Powaka 4.600 hectare grond hebben uitgegeven aan PSI. Het bedrijf had een derde toestemming gegeven om er zand af te graven. Er trad toen een nieuw dorpsbestuur aan, dat het niet eens was met de uitgifte en dat kenbaar heeft gemaakt aan Dodson, die intussen de nieuwe minister was van NH. Hij heeft de concessie in 2017 ingetrokken. Als gevolg hiervan dreigde PSI gerechtelijke stappen te ondernemen, maar Dodson heeft daar een stokje voor gestoken door met het bedrijf om de tafel te gaan zitten. Mocht het bedrijf naar de rechter stappen, dan was de kans groot dat het de rechtszaak zou winnen.

Uiteindelijk heeft PSI 800 hectare grond gekregen en de Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden zou hierbij in acht zijn genomen. Overigens zou Dodson met toestemming van het huidige dorpsbestuur 400 hectare land voor zandafgraving hebben verstrekt aan een concessionaris. Dat was deel van 4.600 hectare grond die toen was uitgegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten