woensdag 5 juni 2019

Deskundige MAS: 'Colombiaanse cocaïne duikboot was in staat om te varen'

Advocaat Kanhai wil een contra-expertise: 'Onze deskundigen moeten de boot ook kunnen zien'


In de spraakmakende Colombiaanse cocaïne duikboot-strafzaak is een deskundige van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) maandag gehoord door de Kantonrechter. Zijn conclusie is, dat de semi-duikboot wel in staat was om te varen. De boot had diesel en diverse zeekaarten aan boord. Met de brandstof die er was, kon ongeveer 1.500 zeemijlen gevaren worden. De deskundige schat dat het ongeveer zes maanden geduurd zal hebben om op deze primitieve manier de semi-duikboot te vervaardigen. Dit bericht dinsdag 4 juni 2019 Starnieuws.

In deze zaak staan Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Cristian P., Margarita B. en Mirabal G. terecht.

Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. De verdachten wordt het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie verweten.

De duikboot is in september vorig jaar gezonken in de Coppenamerivier bij de marinebasis van het Nationaal Leger. Zowel bij de rechter als bij de Officier van Justitie rees de vraag of de semi-duikboot kon varen. Aan het gerecht werden foto’s en een video getoond. De deskundige verklaarde dat hij zijn rapportage heeft opgemaakt aan de hand van het beeldmateriaal.

De semi-duikboot had bijna alles: een stuur, magnetisch kompas, tanks, elektronische bedrading, pompen, verlichting, diverse bedieningen, motoren, temperatuur en smeerolie thermometer en leidingen voor luchtverversing. De propellers kon de deskundige niet zien, omdat die mogelijk onder water waren of nog niet geplaatst waren. Hij merkte, op dat het niet om een duikboot gaat, maar om een semi-duikboot waarvan een groot deel onder water blijft en slechts een bovenste gedeelte te zien is.

Advocaat Irvin Kanhai vroeg aan de getuige waarom de duikboot gezonken is als deze wel gemaakt was om te kunnen varen. Volgens de deskundige was de boot op een verkeerde manier uit het water gehaald. De advocaat vroeg aan de getuige of hij tot een andere conclusie was gekomen als hij zelf de boot had onderzocht, aangezien hij nu met beeldmateriaal gewerkt heeft. Volgens de deskundige zou het verschil niet groot zijn. Nu heeft hij de structurele sterkte van de boot niet kunnen meten. Hij kan het slechts benaderen en berekenen.

Kanhai voerde wederom aan dat de verdediging recht heeft op contra-expertise. 'Onze deskundigen moeten de boot ook kunnen zien.'

De Officier van Justitie vroeg om wat meer ruimte. Zij moet nagaan waar de boot zich nu bevindt en in welke situatie die daar ligt. Op 17 juni zal zij concreet antwoord geven op de vraag van de verdediging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten