dinsdag 4 juni 2019

SoZaVo-minister Misiekaba stimuleert woningbouw

Misiekaba gaat in Assemblee uitgebreid in op woningbouw en woningbouwfinanciering


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal er alles aan doen om in de effectieve tien maanden die hij heeft, woningbezit te stimuleren. De woningnood is volgens hem enorm. De woningen op de projecten Sophia's Lust (95) en Helena Christina (11) worden ten verkoop aangeboden. Dit kan contant gebeuren of tegen een rente van 5% of 7% per jaar. Huurders kunnen zich melden bij Stichting Volkshuisvesting Suriname (SVS). Op Voorburg en Richelieu worden 300 nieuwbouwwoningen opgezet. De voorbereidingen om te starten met de bouw van de eerste 150 woningen zijn in afrondende fase. 

Misiekaba heeft gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling benadrukt dat de toewijzing transparant zal gebeuren, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

Voor de bouw van de woningen in Commewijne geldt een subsidie van US$ 6000 en een eigen inbreng van US$ 3000 via een hypothecaire lening bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) tegen 5% rente per jaar. Voor de nieuwbouwwoningen in het binnenland geldt een bouwsubsidie van US$ 8.000 en een eigen inbreng van US$ 300 in natura of in contanten. 'Daar het binnenland bij dit soort programma’s vaak werd overgeslagen, zal ik mij als minister persoonlijk voor inzetten dat zulks bij dit project niet gebeurd', zei de minister.


Voor woninguitbreidingen en renovaties in de kustvlakte geldt een bouwsubsidie van US$ 3.500 en een eigen inbreng van US$ 150 in natura of contanten. Voor woninguitbreidingen en renovaties in het binnenland geldt een bouwsubsidie van US$ 4.000 en een eigen inbreng van US$ 150 in natura of contanten. Voor nieuwbouwhuizen landelijk geldt dat er aan bewoonbare ruimten kan worden gebouwd tot een oppervlak van maximaal 65 vierkante meter, met maximale kosten van US$ 15,000. Het meerdere bedrag boven de bouwsubsidie en de verplichte eigen inbreng, is voor rekening van de begunstigde. De bewoonbare ruimten moeten voorzien zijn van optimale sanitaire voorzieningen.

Voor woninguitbreidingen geldt, dat het noodzakelijk te bouwen nieuwbouw gedeelte een maximaal oppervlak van 30 m2 mag bedragen met een maximale kostprijs van US$ 6.000, waarvan het bedrag boven de bouwsubsidie en de verplichte eigen inbreng ook voor rekening van de begunstigde komt. Alle bouwtekeningen voor nieuwbouw, uitbreiding en renovatie moeten conform de voorschriften van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het Affordable Housing Project (AHP) is een programma van de Surinaamse Overheid (GOS) in samenwerking met de Islamic Development Bank, IsDB, voor de duur van 5 jaren, legde minister Misiekaba uit. Dit programma is een financieringsovereenkomst waar de overheid inkomt met US$ 3 miljoen in de vorm van twee grondallocaties te Voorburg en Richelieu en US$ 750.000 in contanten. De bijdrage vanuit de IsDB betreft een lening van totaal US$ 35 miljoen.

De regering heeft gemeend deze noodzakelijke voorziening te treffen om de leefomstandigheden van de lage inkomensgroepen te verbeteren en deze doelgroepen instaat te stellen in hun behoefte aan adequate huisvesting te voorzien, zei Misiekaba. Elk huishouden dient een minimum eigen bijdrage te leveren naast de bouwsubsidie die zij via het AHP verkrijgt. Voor 100 speciale begunstigden, extreem arme gezinnen met grond, zal een subsidie van US$ 6.000 gelden, zonder extra inbreng. Deze begunstigden zullen door een commissie bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van SoZaVo, na een gedegen sociaal maatschappelijk onderzoek, worden geselecteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten