dinsdag 4 juni 2019

Minister Ferrier gaat subsidiebeleid inzake FIBOS tegen het licht houden

Subsidiebeleid dateert van 1939 en is dus sterk verouderd

Kwaliteit van het onderwijs en de bevoegdheid van leerkrachten worden ook geëvalueerd


Binnenkort zal een volledige evaluatie plaatsvinden van het subsidiebeleid inzake de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS). Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dat aangekondigd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 juni 2019. Het gaat om scholen die verbonden zijn aan kerkelijke instanties, zoals de Evangelische Broeder Gemeente in Suriname (EBGS) en het Rooms Katholieke Bisdom Paramaribo. 

Ferrier zei vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat het subsidiebeleid, dat dateert van 1939, sterk verouderd is. In een eerdere vergadering had de minister ook al vraagtekens geplaatst bij de in totaal ruim Srd 30 miljoen die maandelijks wordt gesubsidieerd aan het FIBOS. Hierin zijn alle financiële kosten meegerekend, van leermiddelen tot het uitbetalen van salarissen.

'Wij zijn dankbaar dat de kerken in de afgelopen twee en een halve eeuw een bijdrage hebben geleverd met goed onderwijs. Dat wil niet zeggen dat we niet moeten evalueren en kijken naar wat die bijdrage precies is', zegt Ferrier. Er zijn volgens haar zaken waarbij de vraag moet worden gesteld of het zo verder kan. Als voorbeeld geeft de minister het huren van gebouwen en lokalen voor het FIBOS dat door de overheid wordt betaald.

Een ander aspect dat moet worden geëvalueerd, is de kwaliteit van het onderwijs en de bevoegdheid van leerkrachten. De FIBOS-scholen bepalen volgens de minister al jaar en dag wie zij als leerkracht in dienst nemen. 'Niet altijd zijn dat bevoegde leerkrachten', aldus Ferrier. Voor hen wordt bij het ministerie dispensatie aangevraagd om het werk te kunnen doen. 'Maar, het uitgangspunt op het ministerie moet zijn, dat juist in de districten de kinderen recht hebben op gekwalificeerde en bevoegde leerkrachten.'

Volgens Ferrier worden leerkrachten van FIBOS-scholen wel betrokken door het ministerie als het gaat om bijscholing en trainingen. Het ministerie zal dat ook blijven doen, maar de scholen moeten zelf ook zorgen voor kwaliteitsverbetering.

De minister weerspreekt, dat er een brief vanuit het ministerie zou zijn gegaan waarin onbevoegde leerkrachten ontslag is aangezegd. Wel is een brief verstuurd naar de directeuren van de Stichting Onderwijs der EBGS en het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), over de kwaliteit en bevoegdheid van leerkrachten. Daarop zou vanuit de EBGS een brief zijn gestuurd met 'tal van eisen', waarvan de leerkrachten zijn geschrokken. Ferrier zegt dat het gaat om nascholing. Intussen heeft een deel van de leerkrachten zich aangemeld bij het ministerie voor het volgen van de opleiding 'special education'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten