dinsdag 4 juni 2019

Den Blauwvinger: Anarchie in Surinaamse Assemblee

COLUMN: Zwakke Assembleevoorzitster heeft haar schreeuwende, jammerende kroost niet in de hand

Vooral oppositieleden hebben lak aan orde en Geerlings-Simons


Tijdens de behandeling van de begroting 2019 in De Nationale Assemblee, het parlement, werd het weer eens pijnlijk duidelijk: diverse leden van de oppositie en een enkel coalitielid hebben lak aan de orde en aan de zwak optredende Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij heeft haar schreeuwende en opstandige kroost niet in de hand.

Openbare vergaderingen zijn verworden tot een schande voor de parlementaire democratie en diverse parlementsleden vertonen zelfs anarchistisch gedrag en schromen er niet voor om Geerlings-Simons te desavoueren.

Daarnaast kan geen enkele vergadering op de afgesproken aanvangstijd beginnen. Vergaderingen die om negen uur 's morgens moeten beginnen, kunnen in de regel pas na anderhalf tot twee uur vertraging beginnen en de leiding van de Assemblee treedt niet op tegen haar constant te laat komende troost. Toch stoort zij zich eraan. Zei ze donderdag 30 mei voor aanvang van de vergadering niet, dat ze in het vervolg laatkomers bij naam zou gaan bekendmaken wanneer de vergadering begint? Maar, nee hoor! Zowel vrijdag als maandag 3 juni konden de vergaderingen pas rond elf uur 's morgens beginnen – aanvang negen uur – en Geerlings-Simons deed er het zwijgen toe. Zij treedt niet op. Toont geen daadkracht.

Dat doet zij ook niet wanneer een lid van de oppositie voor de 367e keer om een 'punt van orde' vraagt, dat niet een punt van orde is. Ontelbare keren heeft Geerlings-Simons haar onhandelbare recalcitrante kroost moeten uitleggen wat een punt (voorstel) van orde is.



'PERSOONLIJK FEIT – VOORSTEL VAN ORDE
Artikel 38 
De orde der spreekbeurten kan verbroken worden, wanneer een lid het woord vraagt over een persoonlijk feit of over de orde. De Voorzitter verleent het woord over een persoonlijk feit niet, dan na een voorlopige aanduiding van dat feit. De beslissing of iets een persoonlijk feit vormt, berust bij de Voorzitter.
Een voorstel van orde kan gedaan worden, hetzij door de Voorzitter hetzij door een lid; in het laatste geval komt een voorstel alleen in behandeling, wanneer het door ten minste vier andere in de vergaderzaal aanwezige leden wordt ondersteund.'

Het lijkt de hoogste tijd, dat een aantal Assembleeleden een opfriscursus krijgt over gedrag en normen en waarden in De Nationale Assemblee.
Het is de hoogste tijd, dat een aantal Assembleeleden leert hoe zich verbaal correct te gedragen, maar het is ook de hoogste tijd, dat de Assembleevoorzitster haar gezag laat gelden en niet als een lief moedertje haar kroost op zacht belerende toon toe- en aanspreekt. Scherp optreden tegen politici die buiten hun parlementaire bevoegdheden treden en geen respect tonen voor opponenten in de vergaderzaal, voor ministers en de voorzitster van het parlement.

Laat de Assemblee het huis der democratie zijn en niet een speeltuin voor schreeuwende en jammerende politici die zowel kinderlijk als anarchistisch verdrag vertonen.
Laat de Assembleeleiding tonen, dat zij werkelijk de leiding heeft en zich niet niet laat ringeloren en desavoueren door leden van de Assemblee...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
4 juni 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten