vrijdag 15 maart 2019

Verdachte Dijksteel in 8 decemberstrafproces moet 27 maart als getuige verschijnen in zaak Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno

Naarendorp en Hardjoprajitno op cruciale momenten aanwezig in Fort Zeelandia


Bij de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 Decemberstrafproces, zijn gisteren enkele verklaringen van getuigen voorgelezen door de Kantonrechter. Ze zijn opgenomen in dossiers die zijn overlegd door het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om verklaringen van Rita Chin A Loi, Iwan Dijksteel, Soepardi Moeslikan, Florence Daal en Joyce Rahman en Rudi Chotkan, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 maart 2019.

De rechter bepaalde dat getuige Iwan Dijksteel, eerder al als verdachte gehoord, bij de volgende zitting op 27 maart moet verschijnen en gelaste zijn medebrenging.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, vindt het niet verstandig om nu te beoordelen hoeveel waarde gehecht kan worden aan deze getuigenverklaringen. 'Ik denk dat wij de gelegenheid moeten geven aan de verdediging en het OM een bepaalde waarde of gewicht te hechten aan de verklaringen.'

De raadsman is wel de mening toegedaan, dat er nieuwe informatie is opgenomen. In een verklaring staat, dat Naarendorp en Hardjoprajitno op cruciale momenten aanwezig waren in het Fort Zeelandia waar de Decembermoorden zijn gepleegd.

De verklaring dat een van de getuigen hoofdverdachte Desi Bouterse heeft zien schieten op een van de slachtoffers, is volgens Essed niet relevant in deze zaak. 'Het gaat hier om twee andere verdachten. Dat deel van de verklaring is voor deze zaak niet van belang. Bij eerdere zittingen bij de krijgsraad zijn de verklaringen toen ook afgelegd', aldus Essed. Volgens hem is het voor de waarheidsvinding van belang, dat Dijksteel als getuige wordt gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten