vrijdag 15 maart 2019

Sea Shepherd vindt voor kust Mexico kritisch bedreigde dode vaquita-bruinvis

IUCN: 'Slechts ongeveer 10 vaquitas in 2018 in leven' 

(Bron screenshot: Sea Shepherd)

- 'Zonder onmiddellijke, effectieve actie van de kant van de Mexicaanse regering, is de vaquita gedoemd tot uitsterven'
- 'De kieuwnetten zijn een 'perfecte dodelijke valstrik'


Natuurbeschermers zeggen dat ze een dode vaquita-bruinvis hebben gevonden, een kritisch bedreigd zeedier waarvan slechts ongeveer 10 in de wereld zijn, in een visnet voor de kust van Mexico. Op 12 maart gingen bemanningsleden van milieugroep Sea Shepherd op patrouilleschepen in de Golf van Californië, toen ze een onbekend wit dier zagen dat vastzat in een illegaal kieuwnet, een net dat werd gebruikt om vissen vast te houden bij hun kieuwen. 

Het dier is vermoedelijk de met uitsterven bedreigde vaquita, maar zijn ernstig ontbonden lijk maakte het moeilijk te identificeren.

Foto's verzonden aan deskundigen bevestigden, dat het lichaam overeenkomt met dat van een vaquita-bruinvis.

De vaquita wordt vermeld als een 'kritisch bedreigde soort' op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Behoud van de Natuur (IUCN). Een rapport gepubliceerd door de IUCN op 6 maart (zie onderaan) stelt, dat slechts ongeveer 10 vaquitas in 2018 in leven bleven, volgens een akoestisch monitoringprogramma in de Golf, hoewel er een kans van 95% is, tellen ze tussen 6 en 22.


Volgens Sea Shepherd bedreigen kieuwnetten de vaquita-bruinvis met ophanden zijnde uitsterving. Gebruikt om de totoaba vis te vangen, ook een kritisch bedreigde soort van dezelfde grootte als de vaquita, zijn de netten een 'perfecte dodelijke valstrik'. De totoaba vis wordt grotendeels gevangen voor zijn zwemblaas, en de aantallen zijn sterk verminderd als gevolg van overbevissing in de afgelopen decennia.

Sommigen hadden eerder betoogd dat kieuwnetten geen bedreiging vormen voor vaquitas en andere walvisachtigen.

'Als er enige bedenkingen zouden bestaan ​​over totoaba-kieuwnetten die een groot gevaar vormen voor vaquitas en andere walvisachtigen, ondanks ruim bewijs in het verleden, moet dit evenement absoluut geen twijfel laten bestaan', zei Sea Shepherd-directeur van Marine Operations Locky Maclean. In het rapport riep de IUCN de regering van Mexico op om inspanningen uit te breiden om het gebied te behouden waar de laatste paar vaquitas verblijven. 'Zonder onmiddellijke, effectieve actie van de kant van de regering, is de vaquita gedoemd tot uitsterven', voegt het rapport eraan toe.



(Suriname Mirror/Time/Maritime Herald/Twitter/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten