vrijdag 15 maart 2019

Ruim 5.000 Venezolanen vinden nieuwe woningen via interne herhuisvestingsprogramma Brazilië

Meer dan 5.000 Venezolanen zijn verhuisd van deelstaat Roraima naar 17 andere staten

Venezolanen die uit de grensregio's van Brazilië zijn verhuisd, arriveren op Recife International Airport op weg naar Igarassu, Brazilië.(Bron foto: UNHCR-Allana Ferreira)


Meer dan 5.000 Venezolanen vinden nieuwe woningen via het interne herhuisvestingsprogramma van Brazilië. Dit zei de woordvoerster van de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), Babar Baloch tijdens een persconferentie van vandaag, vrijdag 15 maart 2019, in het Palais des Nations in Genève, Zwitserland.

Meer dan 5.000 Venezolanen zijn verhuisd van de Braziliaanse deelstaat Roraima naar 17 andere staten in het land, dankzij een innovatief intern herplaatsingsprogramma dat wordt ondersteund door de UNHCR, het VN-vluchtelingenagentschap, het maatschappelijk middenveld en andere VN-organisaties zoals IOM, UNFPA en UNDP.

Volgens officiële cijfers heeft Brazilië sinds 2017 meer dan 200.000 Venezolanen ontvangen. Ongeveer 85.000 van hen hebben asielaanvragen ingediend, terwijl ongeveer 40.000 tijdelijk ingezetene visa hebben ontvangen.

Venezolanen hebben hyperinflatie, tekorten en politieke instabiliteit achtergelaten en hebben veiligheid gezocht in Brazilië, waarvan de meeste de oversteek over land maakten.

De vluchten zijn gericht op het verminderen van de zwervende bevolking in grensregio's, waar veel Venezolanen op straat hebben gewoond en in hostels, met beperkte mogelijkheden. Op woensdag (13 maart) vertrok een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht (FAB) met 225 Venezolanen uit Boa Vista (de hoofdstad van de staat Roraima, zo'n 200 kilometer van de grens met Venezuela). De vluchtelingen en migranten kozen ervoor om naar 13 verschillende steden in Brazilië te gaan en het luchtvervoer was dienovereenkomstig georganiseerd. Meer vluchten zijn gepland in de komende weken.

Het vrijwillige relocatie-initiatief begon in april 2018 en omvat nu 50 verschillende steden in heel Brazilië. Het werd ontworpen om de druk op gastgemeenschappen in het noorden van Brazilië, waar vluchtelingen en migranten uit Venezuela zijn aangekomen, te verminderen, gedwongen om hun land te ontvluchten vanwege de moeilijke sociaal-economische situatie, mensenrechten en politieke situatie.

UNHCR speelt een sleutelrol bij de implementatie en coördinatie van het interne herhuisvestingsprogramma van Brazilië, met name door begunstigden te identificeren onder de bewoners van tijdelijke opvangcentra in Boa Vista en ervoor te zorgen dat mensen over de vereiste reisdocumentatie beschikken.

Het relocatie-initiatief, uitgevoerd in samenwerking met de regering, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en andere VN-organisaties op basis van het Global Compact on Refugees, creëert nieuwe lokale integratiekansen voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten in andere delen van Brazilië. Andere modaliteiten zijn gezinshereniging en een programma voor arbeidskansen, waarbij vluchtelingen en migranten in Roraima van tevoren worden geselecteerd door privébedrijven en banen krijgen in andere staten. UNHCR helpt deelnemers bij het ondersteunen van huishuur en huishoudelijke uitgaven.

(Suriname Mirror/UNHCR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten