vrijdag 15 maart 2019

Boliviaanse president Morales: 'Europese landen moeten dialoog in Venezuela ondersteunen'

(Bron foto: Twitter)
'Geschiedenis heeft geleerd dat interventies van buitenaf nooit een oplossing hebben geboden'


De linkse, inheemse, president van Bolivia, Evo Morales, een aanhanger van de president van Venezuela, Nicolas Maduro, zei vrijdag 15 maart 2019, dat de Europese naties een dialoog in Venezuela moeten ondersteunen.

Morales, die op bezoek is in Griekenland, zei dat bemoeienissen in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land nooit goed zijn. 'De geschiedenis heeft geleerd dat er van buitenaf veel interventies zijn geweest, zoals het geval van Libië en Irak, en ze hebben nooit een oplossing geboden', zei Morales in vertaalde commentaren na een ontmoeten met de Griekse premier Alexis Tsipras. 'Integendeel, het heeft de democratie afgeschaft', zei hij.


Morales is een van de weinige Latijns-Amerikaanse leiders die de strijdende Maduro, wiens land aan het wankelen is door een humanitaire crisis, steunt. 'De enige oplossing ... is de dialoog, en dat is wat de Europese landen zouden moeten ondersteunen', zei hij.

'De oppositie van Venezuela moet aan dezelfde tafel zitten met de officiële autoriteiten van dit land voor een dialoog en een oplossing vinden.'

Venezuela stortte zich in januari in een diepe politieke crisis toen Juan Guaido, hoofd van het door de oppositie gecontroleerde Congres, de Grondwet opriep om een ​​interim-presidentschap aan te nemen, met het argument dat de herverkiezing van Maduro in 2018 niet legitiem was.

Die actie heeft Venezuela in het hart geplaatst van een geopolitieke worsteling, waarbij de Verenigde Staten de meeste westerse landen leidt in het erkennen van Guaido als legitiem staatshoofd, terwijl Rusland, China en anderen (waaronder Suriname) Maduro ondersteunen.

Griekenland heeft gezegd dat het een politieke dialoog tussen de partijen in Venezuela steunt.


(Suriname Mirror/Reuters/EuroNews/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten