woensdag 13 februari 2019

VSB betreurt gedwongen vertrek Glenn Gersie als governor van Centrale Bank van Suriname

'Na initiële ontkenningen in media en zelfs in hoogste college van staat, governor toch weg'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) betreurt dat de regering Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname heeft weggewerkt. 'Als een vereniging, die als een van haar kernwaarden transparantie heeft en dus openheid, betrokkenheid en waarheid hoog in haar vaandel heeft, is de VSB teleurgesteld, dat na initiële ontkenningen in de media en zelfs in het hoogste college van staat, het besluit toch is genomen om de governor te laten terugtreden', aldus VSB-directeur Steven MacAndrew vandaag, woensdag 13 februari 2019, in de Ware Tijd. 

Gersie is gisteren aan de kant gezet door president Desi Bouterse.

De VSB is ook teleurgesteld, omdat naar haar mening op dit moment in nationaal belang rust en stabiliteit gewenst waren, 'gelet op de fragiele financieel-economische situatie in het land en  de ernstige uitdagingen, waarvoor ons land staat, onder meer met de risk assessments, welke dit jaar en in 2020 moeten worden gehouden'. 

De organisatie moet evenals als de rest van de gemeenschap afwachten wie als kandidaat voor de positie naar voren zal worden geschoven, maar is wel de mening toegedaan, dat wie dan ook wordt voorgedragen, de persoon integer en van onbesproken gedrag moet zijn.

Nog belangrijker vindt de VSB, dat de nieuwe governor zich onafhankelijk zal moeten opstellen en ook tegenstand zal moeten durven te bieden voor wat betreft de druk van de regering om financiering van slecht beleid toe te staan. 'Indien niet een dergelijk persoon wordt voorgedragen, zal dit niet helpen om het vertrouwen in de monetaire autoriteiten en de positie van de Centrale Bank van Suriname te versterken. Uiteraard willen wij de heer Glenn Gersie bedanken voor de prettige samenwerking in de afgelopen periode en wij blijven van oordeel, dat deze samenwerking met hem en andere stakeholders heeft geresulteerd in het bereiken van een mate van stabiliteit op de valutamarkt in de afgelopen periode', stelt de directeur.

Hij voegt eraan toe dat zonder overleg van de governor op gezette tijden met stakeholders dit niet zou zijn bewerkstelligd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten