woensdag 13 februari 2019

'Een scenario is ingezet om leiding Centrale Bank van Suriname weg te werken'

NPS en ABOP na bekend worden van vertrek Gersie meteen in spoedzitting bijeen in Grun Dyari


De partijen zijn alert en bereiden naast hoorzittingen andere strategische acties voor


De NPS en ABOP wijzen het af dat er een scenario is ingezet om de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) weg te werken. De twee oppositionele partijen zijn na het bekend worden van het vertrek van governor Glenn Gersie gisteravond om elf uur in spoedzitting bijeen gekomen in NPS-partijcentrum Grun Dyari. Naast het hoofdbestuur van de NPS waren van de ABOP aanwezig ondervoorzitter Marinus Cambiel en Assembleelid Marinus Bee, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 13 februari 2019. Zij waren in contact met voorzitter Ronnie Brunswijk die in Moengo is. 

De ABOP en de NPS stellen, dat na mededelingen vanuit verschillende autoriteiten door de regering was aangegeven dat de functie van governor Gersie niet in het geding was. Nu blijkt echter, dat hem door de regering toch de wacht is aangezegd.

De NPS en ABOP wijzen op de ernst van de zaak aangezien deze onafhankelijke personen vanwege hun status gedurende zeker twee jaren gezorgd hebben voor rust op het monetaire front, waarbij er sprake is van een weer opgebouwde deviezenreserve van 5 maanden importdekking en een beginnende vorm van stabiliteit op het prijzenfront.

De partijen wijzen erop dat het meest recente IMF-rapport duidelijk melding maakt van een desastreus financieel beleid, dat van het ministerie van Financiën uitgaat. Het ging om een onrealistisch begrotingstekort, de uitholling van de Belastingdienst, de ongekende vlucht van buitenlandse schulden en het gebrek aan transparantie. Dat zijn allemaal bronnen van de huidige financieel-economische crisis waarin Suriname nu verkeert.

Met de laatste actie waarschuwen de partijen in de oppositie de gemeenschap om zich voor te bereiden op wat zich op het economische vlak kan ontwikkelen. Gewezen wordt op het mogelijk weer opengooien van de geldkraan om consumptieve uitgaven te kunnen financieren en de desastreuze gevolgen daarvan.

Partijen zullen spoedig in overleg treden met overige politieke organisaties en functionele groepen. De ABOP en de NPS zijn gebelgd dat het vertrouwen in het economische beleid steeds wordt aangetast middels enge partijpolitieke voorkeuren en handelingen vanuit de huidige regering. De partijen zijn alert en bereiden naast hearings andere strategische acties voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten