woensdag 13 februari 2019

'Impact van ontbossing kan vernietigende gevolgen hebben voor de natuur' - 'Houtkap is geen goed idee'

(Bron foto: Cristina Mittermeier)
Primatoloog en herpetoloog en 'Hero for the Planet' Russ Mittermeier: 'Suriname is a truly unique global brand'

- 'Degenen die verantwoordelijk zijn voor houtkap moeten niet de indruk wekken dat het duurzaam is, want dat is het niet'


'De impact van ontbossing kan vernietigende gevolgen hebben voor de natuur, die tot 4000 kilometer te merken zijn', zei Russel Mittermeier, Chief Conservation Officer van Global Worldlife Conservation tijdens de klimaatconferentie, georganiseerd door het Kabinet van de President, waar landen met een hoge bosbedekking aan deelnemen. zo  bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 13 februari 2019.

'Suriname is het meest groene land ter wereld', zei Mittermeier. Om dit aan te tonen, liet Mittermeier een luchtfoto zien van het land. Met 93 % bosbedekking overstijgt Suriname de andere landen. 'De overheid heeft zich gecommitteerde om deze 93% in stand te houden. Dit is het hoogste percentage regenwoud op aarde, waarvan het grootste deel uit primair bos bestaat.'

Van alle landen heeft Suriname per hoofd van de bevolking het meeste bos. Ook op het gebied van onze watervoorraden is Suriname toonaangevend, door over de meeste watervoorraden te beschikken. Op dit punt moet Suriname echter deze toppositie delen met IJsland. Mittermeier noemde Suriname een 'truly unique global brand'.


Mittermeier wees op de REDD+ oplossing voor klimaatverandering, welke inhoudt dat het behouden van tropische bossen de effecten van klimaatverandering voor 30% kunnen oplossen. Oude tropische bossen dienen als een wereldwijd koolstoffilter, ze blijven door de eeuwen heen koolstof accumuleren. Het is een missconceptie, dat oude bomen niet langer koolstof absorberen. De koolstofopname neemt toe naarmate de bomen groter worden. Een kleine hoeveelheid traag groeiende grote hardhoutbomen, is verantwoordelijk voor een enorme hoeveelheid koolstofabsorptie.

Mittermeier refereerde naar een wetenschappelijk artikel, dat aantoont dat 1% van de regenwoudbomen in het Amazonegebied 50% koolstof kan wegwerken.

Mittermeier gebruikt dieren als indicatie of het bos gezond is.

De aanwezzigheid van de blackspider monkey (slingeraap of Kwatta aap), is een aanwijzing dat het bos gezond is. 'Als je die niet hebt, dan is er iets mis met het bos.'

Ook de laagland tapir en de powisi zijn zulke indicatoren.
Mittermeier benadrukte, dat het helaas zo is dat deze dieren juist als eerste worden doodgeschoten door jagers.

Aan de andere kant worden de traag groeiende hardhoutbomen ook door de houthandel gekapt en verkocht, wat de negatieve effecten van klimaatverandering stimuleert.

'Houtkap is geen goed idee', zei Mittermeier. 'Als je het wil blijven doen als zelfstandige natie dan is het jouw keus.' Mittermeier staafde deze stelling aan de hand van een voorbeeld uit Madagaskar, waarbij hij aangaf, dat de mensen blij moesten zijn als ze voor die dag een Amerikaanse dollar hadden verdiend aan de illegale houtkap, maar dat de houtblokken die naar China werden geëxporteerd, verwerkt werden tot luxueuze bedden, die vele miljoenen waard waren, zonder dat de lokale gemeenschap daar een cent van terug zag. 'Een Rosewood bed ging in Shanghai voor niet minder dan 1 miljoen Amerikaanse dollar over de toonbank.'

Mittermeier zei eveneens in zijn presentatie dat degenen die verantwoordelijk zijn voor houtkap niet de indruk moeten wekken dat het duurzaam is, want dat is het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten