woensdag 13 februari 2019

Grote goudvondst zorgt voor illegale 'gold rush' naar regio Imbabura in Ecuador

Georganiseerde misdaadgroepen hebben nu de controle over een grote goudader in Ecuador

(Bron foto: La Hora)

Aan het eind van 2017, terwijl de autoriteiten in de noordelijke provincie Imbabura bezig waren met de eerste fase van de aanleg van een weg naar de parochie van Buenos Aires in het kanton San Miguel de Urcuquí, werd een goudader ontdekt die volgens experts de grootste zou kunnen worden van het continent. Binnen 24 uur waren bijna 700 mensen al illegaal aan het mijnen, aldus Henry Troya, de toenmalige viceminister van Mijnbouw in Ecuador, op de website InSight Crime. En dat was slechts het begin. 

Het nieuws van zo'n grote vondst trok zowel Ecuadoranen als buitenlanders aan uit Colombia, Peru, Brazilië en Venezuela. Het aantal illegale mijnwerkers groeide samen met andere illegale economieën. Troy schat dat er nu 3.000 mensen betrokken zijn bij de mijnbouw in het gebied.

Andere bronnen die door InSight Crime zijn geraadpleegd, hebben de teller op maximaal 10.000 gebracht.



Criminele structuren van allerlei aard zijn opgezet: onder meer afpersers, maffioso's en dissidente leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC). Met krachtige wapens, die de capaciteiten van overheidsinstanties gemakkelijk overtreffen, controleren deze criminele groeperingen de mijn, die tot $ 500.000 aan illegale winsten per maand genereert.

De meeste mijnwerkers zijn ambachtelijk en kleinschalig en werken met handbediende machines. De meeste mijnwerkers zetten de steen in stof om en vervoeren deze ongeveer 800 kilometer naar de zuidelijke provincie El Oro in Ecuador. Daar wordt het erts verwerkt en gelegaliseerd via bedrijven die al in gebruik zijn aan de grens met Peru.

Onlangs zijn echter bewijzen van meer geavanceerde methoden, waaronder uitloogpoelen en verwerkingsfabrieken, ontdekt in de buurt van de mijn van Buenos Aires in Ecuador. Vijf tot tien vrachtwagens rijden dagelijks in konvooi en ontvangen tot $ 150.000 per reis, die de illegale organisaties gebruiken om de autoriteiten te betalen om ze door te laten. Ze worden geëscorteerd door bewapende voertuigen en een busje, waarin het geld wordt opgeslagen.

Het is bekend dat een militaire vrachtwagen een van de voertuigen was die werd gebruikt om het gedolven goud te vervoeren.


De autoriteiten arriveerden eind 2017 in Buenos Aires, maar merkten dat ze te laat waren: de mijnwerkers waren zwaar bewapend en hadden uitgebreide controle over het gebied. Ze berekenden dat het minstens vijf dagen van grootschalige gewapende interventies zou vergen en drie maanden patrouilleren voor de regering om de volledige controle over het grondgebied te krijgen. Dit bleek onhoudbaar voor autoriteiten, die hun operaties stopten.

Een bron geraadpleegd door InSight Crime zei, dat bepaalde politieke actoren mogelijk profiteren van de illegale mijnbouw. En ze zouden natuurlijk niet geïnteresseerd zijn in het ontmantelen van de criminele structuren die werken bij de goudvoorraad.

Autoriteiten hebben echter op 17 januari een van de grootste operaties van Ecuador uitgevoerd tegen illegale mijnbouw  'Operación Mega Avalancha 2 denominada 'Brillante Amanecer'' leverde zes vuurwapens, munitie, explosieven en 31 ton mijnbouwmateriaal op. Autoriteiten vielen 15 huizen binnen en arresteerden 24 mensen, waaronder een Colombiaanse staatsburger. Maar, de gearresteerden werden na slechts een paar dagen vrijgelaten en keerden waarschijnlijk onmiddellijk terug naar de mijn.


(Suriname Mirror/InSightCrime/El Telegrafo/La Hora/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten