woensdag 13 februari 2019

Argentijnse oud-presidente Cristina de Kirchner op 26 februari voor rechter

De Kirchner verdacht van verduistering via aanbestedingsprocedures voor wegwerkzaamheden


De voormalige Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner zal voor het eerst terechtstaan ​​op 26 februari, nadat een rechtbank haar aanbod om de vervolging wegens vermeende verduistering jegens haar en andere voormalige overheidsfunctionarissen uit te stellen, had afgewezen. 

Het juridische team van senator Fernandez de Kirchner beweerde dat de rechtszaak niet door zou gaan voordat het volledige onderzoek zou zijn afgerond en een afkoelingsperiode van 10 dagen was afgesloten.

De affaire speelt zich af gedurende het grootste deel van dit jaar terwijl Fernández de Kirchner en haar bondgenoten hun kandidatuur voor de verkiezingen in oktober beginnen te bepalen. Haar vermeende frontman Lázaro Báez, voormalig minister van Planning Julio de Vido en voormalig secretaris van Openbare Werken José López behoren tot de beklaagden in het zogenaamde 'Wegwerkzaamheden'-schandaal, inzake vermeende verduistering van openbare middelen via aanbestedingsprocedures voor wegwerkzaamheden in de thuisprovincie van Fernández de Kirchner, Santa Cruz.


Tribunal Oral Federal nº 2  verwierp het verzoek van de verdediging op grond van het feit, dat het onderzoek voldoende voltooid was om de rechtszaak te laten beginnen, en ondanks een artikel in de Procedurele Strafwetgeving dat aangeeft dat een rechtszaak niet zou moeten beginnen voordat 10 dagen zijn verstreken sinds het onderzoek is afgesloten. De rechtszaak duurt naar verwachting acht maanden.


De meeste waarnemers geloven echter, dat het langer zal duren en tijdens de verkiezingscampagne van oktober 2019 zal doorgaan, ondanks een schema van twee zittingen per week.

Het schandaal werd onderzocht door rechter Julián Ercolini en Officieren van Justitie Gerardo Pollicita en Ignacio Mahique, na een eerste klacht over vermeende onregelmatigheden bij de verlening van aanbestedingen voor openbare werken in de provincie Santa Cruz aan het Grupo Austral-bedrijf van Báez.

De zaak is symbolisch, niet alleen omdat hij de eerste was die Fernández de Kirchner in het beklaagdenbankje zette, maar ook omdat het de eerste was die genoeg bewijsmateriaal leverde om de senator te belasten met corruptie.
De rechters die beslissen over het lot van haar en haar medeplichtigen zijn Jorge Tassara, Jorge Gorini en Rodrigo Giménez Uriburu. De procureur-generaal is Diego Luciani.

(Suriname Mirror/tn.com.arMercoPress/El Informativo/YouTube/Clarin/El Tiempo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten