woensdag 20 februari 2019

Robert T. Walker: Amazone-ontbossing kan versnellen onder Bolsonaro

(Bron foto: Geospatial World)
Donkere wolken boven de toekomst van het Braziliaanse regenwoud en inheemse stammen


In de afgelopen 25 jaar dat ik milieuonderzoek heb gedaan in de Amazone, ben ik getuige geweest van de voortdurende vernietiging van 's werelds grootste regenwoud. Twintig procent daarvan is ontbost - een gebied dat groter is dan Texas. Ik werd hoopvol toen het milieubeleid vanaf het begin van het millennium van kracht werd en het tempo van ontbossing daalde van bijna 11.000 vierkante mijl per jaar tot minder dan 2.000 in het decennium na 2004. 

Maar, een nieuw politiek klimaat in Brazilië, dat begon al voordat president Jair Bolsonaro aantrad in januari, heeft geleid tot een toename van het tempo van het kappen van regenwouden. En Bolsonaro maakte de ontwikkeling van Amazonië tot een kern campagnebelofte. 

Op het spel staat wat er gebeurt in de regio rond de Tapajós, een van de grootste zijrivieren van de Amazone en de thuisbasis van ongeveer 14.000 Munduruku inheemsen. De Tapajós is de laatste ongeschoonde zeewaardige zijrivier van de Amazone. Het stroomgebied eromheen is ongeveer gelijk aan 15 procent van het Braziliaanse Amazonegebied en ongeveer zo groot als Frankrijk. Dit afgelegen gebied heeft veel biodiversiteit.

Omdat het Amazone-regenwoud veel van de koolstof absorbeert die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, beschouwen klimaatwetenschappers de behoudssleutel ervan om te voorkomen dat het tempo van de opwarming van de aarde stijgt. 


Brazilië is van plan een reeks dammen, waterwegen, spoorlijnen, havens en wegen aan te leggen die logistieke obstakels kunnen overwinnen die de export van goederen in de weg staan. De plannen maken deel uit van een breder plan dat alle Zuid-Amerikaanse landen omvat. Het initiatief voor de integratie van de regionale infrastructuur van Zuid-Amerika, dat voor het eerst werd opgericht in 2000, is ontworpen om een ​​continentale economie op te bouwen door middel van nieuwe infrastructuur die elektriciteit voor de industrialisatie levert en handel en transport vergemakkelijkt. Dit initiatief verandert de Amazone, waarvan 60 procent zich in Brazilië bevindt, in een bron van waterkracht en een transportknooppunt tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. Het zal gemakkelijker worden om Braziliaanse sojabonen naar wereldwijde markten te verzenden, en de productie zal uitbreiden en de bevolkingsgroei in de Amazone stimuleren. 

De blauwdruk voor dit plan om de Amazone te ontwikkelen, die ook delen van Peru, Bolivia en zes andere landen omvat, roept op tot het bouwen van meer dan 600 dammen, 12.400 mijl aan waterwegen, ongeveer 1.2 miljoen mijl aan wegen, een transcontinentale spoorweg en een systeem van havens, veel daarvan in de tropische wildernis.

Bolsonaro heeft nog geen concrete acties ondernomen om de Amazone te ontwikkelen, maar hij heeft stappen in deze richting ondernomen met de ambtenaren die hij heeft geselecteerd voor belangrijke functies. Hij heeft ook verantwoordelijkheden overgedragen, voor het afbakenen van inheemse gronden, van het ministerie van Justitie naar het ministerie van Landbouw, waar een lobbyist in de landbouw de leiding heeft. 
De plannen van de nieuwe Braziliaanse president komen nadat ontbossing volgde op de aanleg van wegen en waterkrachtfaciliteiten in de jaren zestig en zeventig. Deze constructie opende het dunbevolkte gebied voor een toevloed van nieuwkomers en droeg bij aan de vernietiging van ongeveer een vijfde van het bos gedurende vier decennia. Toen kwam een ​​sterker milieubeleid - zoals de strengere handhaving van houtkapwetten, de uitbreiding van beschermde gebieden en de vrijwillige beslissing van sojaboeren om af te zien van het kappen van het bos - waardoor het Braziliaanse Amazone-ontbossingspercentage na 2000 daalde. Het leek mij en anderen dat er een nieuw tijdperk van behoud van de Amazone was aangebroken. Maar, dat was voordat ik de volledige implicaties begreep van het regionale infrastructuurinitiatief. 

Mochten alle componenten worden gebouwd, dan zou dit waarschijnlijk leiden tot een nieuwe golf van ontbossing die desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de inheemse gemeenschappen in de regio. Als de nieuwe projecten herhalen wat de eerdere projecten deden, zou dit de totale ontbossing tot 40 procent brengen. Een enorme toename van ontbossing kan klimaatveranderingen in zowel Zuid- als Noord-Amerika tot stand brengen. 

Wetenschappers voorspellen dat de neerslag in veel delen van Noord- en Zuid-Amerika, waaronder het zuidoostelijke deel van Zuid-Amerika en de Mississippi River Valley, zou afnemen. De hele wereld zou lijden onder verminderde landbouwproductie in deze twee regio's, die belangrijke mondiale leveranciers zijn van landbouwproducten, zoals maïs en sojabonen. 

Toen Bolsonaro voor het eerst het World Economic Forum in Zwitserland toesprak, beloofde hij de omgeving van zijn land te beschermen. Ik blijf echter sceptisch, aangezien hij zijn regering lijkt te bemannen ter voorbereiding op bouwprojecten die de Amazone kunnen verwoesten, waardoor de biodiversiteit wordt verminderd en de ecologische en culturele schatten worden vernietigd.

Robert T. Walker is een professor in Latijns-Amerikaanse studies en geografie aan de Universiteit van Florida. Deze column is oorspronkelijk gepubliceerd op The Conversation.

(Suriname Mirror/theconversation.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten