woensdag 20 februari 2019

De grote #empanadachallenge-actie in Colombia

Ophef vanwege uitdelen boete door politie Bogota aan man voor kopen empanadas van straatverkoper

- Kwestie zelfs onderwerp van discussie in Congres
- De boete is vier keer zo hoog als de boete voor het dragen van een mes


Openlijk ophef in Colombia over de beslissing van de politie van Bogota om een ​​man te beboeten voor het kopen van empanadas van een straatverkoper is in Colombia geëscaleerd, zowel in het Congres als op straat. 

De hoofdcommissaris van politie van het land, generaal Oscar Atehortua, de politiecommandant van Bogota, generaal Hoover Penilla, en inspecteur-generaal Fernando Carrillo, werden door de Congresleden Inti Asprilla (Partido Alianza Verde) en Harry Gonzalez (Partido Liberal Colombiano) naar het Congres geroepen.

De Congresleden willen dat de politie onmiddellijk stopt met het uitdelen van geldboetes aan burgers die iets kopen van straatverkopers, van wie miljoenen afhankelijk zijn van hun informele bedrijven om te overleven.



Ze werden gesteund door minister van Justitie Gloria Maria Borrero, die zei dat de politie 'ten onrechte' de politiecode interpreteerde als 'stimulering van het faciliteren van het onrechtmatig gebruik van de openbare ruimte'.

Na de eerste ophef over een boete van $ 230 die werd gegeven aan een man die een empanada had gekocht, ging de politie in Colombia nog verder en heeft, vaak gewelddadig, leveranciers en kunstenaaars van de straat gehaald. De boete die wordt opgelegd aan mensen die zonder licentie  empanadas verkopen, is vier keer zo hoog als de boete voor het dragen van een mes.



Burgers hebben met verontwaardiging en spot gereageerd, vaak de werknemers verdedigd en soms het gezag uitgedaagd door afbeeldingen en video's van hen te posten die empanadas eten in voor de ogen van de politie.



De politie heeft geprobeerd het verzet en de daden van burgerlijke ongehoorzaamheid te onderdrukken, wat heeft geleid tot absurde situaties in het land waar bijna de helft van de beroepsbevolking geen formele baan heeft. In één geval kreeg een vrouw een boete voor het vragen aan de politie of ze empanadas kon kopen en in een ander geval kreeg een schooljongen uit de noordelijke stad Sincelejo een boete voor het vragen aan een agent of hij van empanadas houdt. De laatste werd beschuldigd van 'respectloos gezag'.


De politici die het Congresdebat hebben gevoerd, willen weten of de politie 'illegaal' boetes oplegt aan mensen en eisen dat de politie 'onmiddellijk' ophoudt met het opleggen van boetes aan informele straatventers en kunstenaars.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Colombiano)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten