woensdag 20 februari 2019

LVV-minister Soerdjan verstrekt visserijorganisatie geen informatie over zes Chinese hektrawlers

'Er zijn sterke aanwijzingen dat twee ambtenaren mogelijk corruptie hebben gepleegd in kader van het visserijbeleid'


De verschillende organisaties die betrokken zijn in de visserijsector krijgen geen informatie van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hun verzoek om geïnformeerd te worden over de zes Chinese hektrawlers vóór de kust en andere zaken omtrent het visserijbeleid is afgewezen. 

'Er is een officiële reactie van de minister geweest per brief de dato 16 januari 2019, houdende een afwijzing van het verzoek om nadere informatie', zegt advocaat Antoon Karg die de visserijorganisaties juridisch bijstaat, vandaag, woensdag 20 februari 2019, in  de Ware Tijd. Hij voegt eraan toe, dat wat is gevraagd nu in een Kort Geding gevorderd zal worden van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Ros National Fishery en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS).

Ros National Fishery kreeg een toestemmingsbrief van LVV op basis waarvan dit bedrijf zes hektrawlers naar Suriname haalde om te vissen. Andere belanghebbenden in de sector vrezen evenwel, dat deze boten blijvende schade aan de Surinaamse visgronden zullen aanrichten, wat teloorgang van de lokale visserijsector zou kunnen betekenen.

De advocaat zegt dat de visserijsector hangende het geding hoopt op een onderlinge oplossing. Indien die naar tevredenheid is van alle partijen, bestaat de mogelijkheid om de rechtszaak aan te houden of in te trekken. Karg geeft verder aan dat tijdens onderzoek is gebleken, dat twee klachten op grond van de Anti-Corruptiewet zich lenen om voor de Anti-Corruptiecommissie voorgelegd te worden. Aangezien de commissie formeel nog niet is aangesteld, zoals Artikel 2 van de Anti-Corruptiewet voorschrijft, beraadt de visserijsector zich over 'het juiste forum' om haar beklag te doen.

Er zijn sterke aanwijzingen, dat twee ambtenaren mogelijk corruptie hebben gepleegd binnen het kader van het visserijbeleid. Wat ze precies gedaan hebben wil Karg vooralsnog niet aangeven.

De verschillende organisaties zijn bezorgd, dat alsnog vergunning wordt verstrekt voor het inzetten van de zes trawlers. Hoewel ze volgens de geldende vergunningsvoorwaarden niet voldoen en door LVV zijn afgekeurd, liggen ze voor anker nabij de monding van de Surinamerivier. De visserijsector vindt dat zij zich uit Surinaamse wateren moeten verwijderen.

Opmerkingen van president Desi Bouterse tijdens zijn nieuwjaarsrede op 1 januari en een week later tijdens een persconferentie, hebben bij de vissersorganisaties de indruk gewekt dat de regering broedt op het introduceren van een nieuwe visserijtype om de Chinese boten te accommoderen. Daar willen ze een stokje voor steken, omdat Surinames visgronden tot de meest duurzaam benutte in de regio worden gerekend en enkele duizenden huishoudens en bedrijven daar hun brood aan verdienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten