woensdag 20 februari 2019

Assembleevoorzitster wil dat regering occupatieprobleem aanpakt

'Het is heel belangrijk dat burgers gaan begrijpen dat je mensen hun grond niet mag occuperen, het is strafbaar'


De voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, riep gisteren de regering op om het occupatieprobleem nu op te lossen en te voorkomen dat het probleem groter wordt. 'Het is heel belangrijk dat burgers gaan begrijpen dat je mensen hun grond niet mag occuperen, het is strafbaar', benadrukte Geerlings-Simons. Verschillende leden vroegen gisteren tijdens het agendapunt 'Ingekomen stukken' aandacht voor de occupatieproblemen te Sunny Point en Tamansarie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 februari 2019.

Geerlings-Simons merkte op, dat verschillende regeringen het occupatieprobleem, waarbij personen zonder toestemming van de eigenaar woningen hebben neergezet, hebben laten liggen waardoor dit nu een sociaal probleem is geworden. 'Laten wij nieuwe occupaties voorkomen. Wanneer mensen vandaag lopen naar het terrein en het occuperen, moeten zij morgen eraf gehaald worden. Het moet niet jaren duren, totdat het een sociaal vraagstuk wordt. Ook de eigenaren vertegenwoordigen wij, want zij kunnen niet op hun eigen terrein. Het heeft twee kanten', aldus de voorzitster.

Zij vroeg de regering om het op te lossen en droeg twee oplossingen voor, dat de regering de mensen helpt om in hun woonbehoefte te voorzien en meteen op te treden wanneer mensen terreinen van anderen occuperen.

Voor wat het occupatieprobleem te Sunny Point betreft, zei de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedin, dat de eigenaar in onderhandeling is met de mensen om de terreinen te kopen. Voor hen is zelfs een financieringsmodel bedacht. Volgens Samsoedin wordt een ander verhaal verteld dan de werkelijkheid. 'Het terrein is eigendom van de verkavelaar en de overheid kan alleen bemiddelen. Als wij de mensen daar wil laten wonen, betekent het dat de overheid het terrein moet kopen.' De rechtmatige eigenaar van de percelen wil geen compensatie in terrein, maar de contante betaling in euro’s. Dat geld heeft de regering niet, meent Samsoedin. Zij verduidelijkte, dat de mensen die niet nagelvast hebben gebouwd, een aanvraag moeten indienen bij RGB. 'Ik heb duizenden mensen die reeds een aanvraag in het systeem hebben, voor hen moet ik ook een terrein ter beschikking stellen. Ik heb niet pasklaar kavels staan om hen te zeggen om daar een huis te bouwen.'

Voor wat Tamansarie betreft, verklaarde minister Samsoedin dat daar de kaart niet klopt. Zodra deze is aangepast, worden de beschikkingen uitgeschreven. Het gaat volgens de minister hier om een terrein van vijf hectare dat door de cultuurmaatschappij Mariënberg is verkocht aan een verkavelaar, die de gezinnen toen wilde ontruimen. De overheid heeft in 2014 het terrein gekocht en bij de registratie bleek dat inmiddels 70 gezinnen zich daar hebben gevestigd in plaats van de eerder aangegeven 50 gezinnen. Vandaar dat de kaart nu niet klopt.

Mahinder Jogi (VHP) twijfelt of deze informatie klopt. Volgens zijn informatie gaat het om 65 hectare en niet vijf. 'De persoon mocht het niet verkopen. De president heeft toen ingegrepen en de bevoegdheden van de persoon zijn ingetrokken. Vanaf toen speelt dit probleem. De regering moet beleid maken en de dingen niet schuiven. We spelen hier geen dam.'

'Het is erg, dat onze eigen burgers worstelen met zaken die liggen op het ministerie waar geen reactie op komt. Het zijn schandalen en ongerechtigheid en ik vind dat we hier onze stem moeten laten horen. Als ik schrijf naar het ministerie en er komt geen reactie, dan wil dat zeggen dat ze niet luisteren naar parlementariërs', zei Carl Breeveld (DOE).

Zowel Rajiv Ramsahai (NDP) als fractiegenote Rossellie Cotino warende mening toegedaan dat er genoeg grond is voor de inwoners van Suriname. 'Laten we ervoor zorgen dat de mensen die niet in staat zijn om een perceel contant te kopen, geholpen worden met een grondhuurperceel. Er zijn genoeg grondhuurpercelen beschikbaar in het land', zeo Cotino.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten