zaterdag 5 januari 2019

Tientallen toeristen op weg naar beroemd standbeeld van Christus in Rio de Janeiro overvallen

(Bron foto: Twitter)
Ruim 30 mensen beroofd, waaronder buitenlanders uit Azië, Europa en elders uit Zuid-Amerika


Tientallen toeristen die wandelden naar het beroemde standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, zijn zeker twee uur onder schot gehouden tijdens een overval, die een vroege test kon vormen voor het hardhandig optreden tegen de misdaad, beloofd door de nieuwe president van Brazilië. 

De politie zei vrijdag 4 januari 2019, dat ten minste drie aanvallers met messen en een geweer de hinderlaag op het pad zetten, die dwars door een dicht bos loopt dat grenst aan een sloppenwijk aan de rand van de stad en waar talloze berovingen hebben plaatsgevonden.


In totaal werden donderdag meer dan 30 mensen beroofd - ongeveer de helft van buitenlanders uit Azië, Europa en elders uit Zuid-Amerika - terwijl de overvallers gijzelaars namen en wachtten op meer toeristen. Ze namen mobiele telefoons, camera's, trouwringen en creditcards, zei de politie. Niemand raakte gewond.

Maar, het incident was opnieuw een klap in het gezicht van Rio's reputatie van wetteloosheid en kwam enkele dagen na de inauguratie van president Jair Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die van de strijd tegen de misdaad een belangrijk onderdeel van zijn campagne maakte. De beloften van Bolsonaro om de misdaad aan te pakken door gemiddelde burgers te bewapenen zijn populair  gebleken onder kiezers, hoewel deskundigen waarschuwen dat een dergelijke actie de onrust zou kunnen vergroten.


In Rio worden de autoriteiten geconfronteerd met een record criminaliteitsgolf die tienduizenden levens heeft geëist en de kritieke toeristenindustrie van de stad heeft beschadigd. Toeristen die reizen met camera's en smartphones zijn gemakkelijke doelwitten geworden, vooral op de populaire route naar het standbeeld van de Verlosser.

'Anderhalf jaar lang is een groot aantal incidenten op deze route geweest', vertelde Valéria Aragão, hoofd van de toeristenpolitie in Rio, aan verslaggevers. De toerismepolitie heeft gezamenlijke operaties uitgevoerd om de berovingen in het gebied te bestrijden. De stad verloor meer dan 200  miljoen dollar aan toeristische inkomsten in 2017 vanwege criminaliteit en geweld, volgens de Nationale Confederatie van Handel in Goederen, Diensten en Toerisme.

In februari 2018 heeft de toenmalige president Michel Temer de noodtoestand afgekondigd en het leger ingezet om de straten van Rio te bezetten. In zijn inauguratie speech afgelopen dinsdag zei Bolsonaro, dat Brazilië een nieuw tijdperk betreedt. 'Onze zorg zal zijn de veiligheid van goede mensen, een garantie van eigendomsrechten en van het recht op legitieme verdediging', zei hij.

(Suriname Mirror/Washington Post/Merco Press/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten