zaterdag 5 januari 2019

Grupo de Lima doet dringend beroep op president Nicolás Maduro van Venezuela om af te treden

(Bron foto: Twitter)
Legitimiteit binnenkort te beginnen tweede termijn van Maduro's regering in twijfel getrokken

- 'Alleen door volledig herstel van democratie en respect voor mensenrechten is het mogelijk de politieke, economische, sociale en humanitaire crisis op te lossen'
- BuZa-minister van Venezuela Arreaza: 'Wat een vertoon van vernederende ondergeschiktheid aan de VS!'


Regionale mogendheden, verenigd in de Grupo de Lima (Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Guyana en Sint Lucia) doen een dringend beroep op president Nicolás Maduro van Venezuela om af te treden. Mexico heeft als enige binnen de groep geweigerd de oproep te ondersteunen.

De landen trekken de legitimiteit van de binnenkort te beginnen tweede termijn van Maduro's regering in twijfel en hii wordt aangemoedigd de macht over te dragen op weg naar het herstel van de democratie in zijn in crisis verkerende Zuid-Amerikaanse land.


De scherpe kritiek kwam op een bijeenkomst in de Peruaanse hoofdstad Lima van ministers van Buitenlandse Zaken uit onder meer Argentinië, Brazilië en Colombia, die allemaal nadachten over de confrontatie met de steeds autoritairder wordende Maduro, terwijl ze een groeiende uittocht van Venezolanen uit de economische chaos constateren.


In een verklaring op vrijdag 4 januari 2019 (zie hierna) dringt de Lima-groep er bij Maduro op aan zich te onthouden van het afleggen van de presidentiële eed aanstaande donderdag en in plaats daarvan de macht af te staan ​​aan het door de oppositie gecontroleerde Congres totdat nieuwe, eerlijkere verkiezingen kunnen worden gehouden.



'Alleen door volledig herstel, zo snel mogelijk, van democratie en respect voor mensenrechten is het mogelijk om de politieke, economische, sociale en humanitaire crisis van het land op te lossen', aldus de diplomaten.

Nog voor de aankondiging van de resolutie, kreeg de bijeenkomst van de groep, met deelname van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, een scherp antwoord van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza. Hij beschuldigt de coalitie van het aannemen van bevelen rechtstreeks van president Donald Trump, die Caracas vaak beschuldigt van een economische oorlog tegen het land. 'Wat een vertoon van vernederende ondergeschiktheid!', schreef Arreaza op Twitter.




Als ooit een rijke oliemaatschappij bevindt Venezuela zich in een crisis na twee decennia van socialistische heerschappij, gekenmerkt door hyperinflatie die het voor mensen moeilijk maakt om schaars voedsel en medicijnen te betalen.


Naar schatting 2.3 miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 vanuit het land gemigreerd, aldus de Verenigde Naties.

De Lima-groep werd meer dan een jaar geleden gevormd door overwegend conservatieve regionale regeringen die een crisis in Venezuela willen bestrijden die de regionale stabiliteit in toenemende mate bedreigt. De groep volgde de VS en anderen in het veroordelen van Maduro's herverkiezing in mei als een schijnvertoning nadat populaire tegenstanders waren verbannen van deelname en de grootste anti-regeringspartijen de race boycotten.

Terwijl de groep eerder Maduro als een 'dictator' aan de kaak stelde en opriep tot dialoog, suggereert de resolutie van vrijdag, dat Maduro een stap naar beneden moet doen, dat de leden hun geduld verliezen en zich waarschijnlijk bij de VS zullen voegen om de strijdende leider te straffen en verder te straffen. Onder andere beloofde de groep om de belangrijkste Venezolaanse functionarissen te beletten hun land binnen te komen en tegoeden te bevriezen die ze in het buitenland hebben. De resolutie drukte ook zijn steun uit voor een poging om Maduro te vervolgen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid.

Maar, buiten de verhitte retoriek, toonde de anti-Maduro-coalitie tekenen van rafelen langs ideologische lijnen. Mexico was een van de vroege en grootste promotors van de Grupo de Lima. Maar ,het stuurde een vertegenwoordiger op een lager niveau naar de vergadering van vrijdag die weigerde de resolutie te ondertekenen, als weerspiegeling van het non-interventiebeleid van de nieuwe linkse president van die natie, Andres Manuel Lopez Obrador.

Maduro reisde naar de inauguratie van Lopez Obrador en ontmoette persoonlijk de Mexicaanse leider.

De Verenigde Staten zijn formeel geen lid van de Lima-groep maar zijn een vocale supporter en Pompeo heeft via videoconferentie deelgenomen aan de vergadering. Pompeo bezocht Latijns-Amerika en woonde de inauguratie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro bij en maakte vervolgens een stop in Colombia om president Ivan Duque te ontmoeten. Zowel Bolsonaro als Duque hebben een eensgezind optreden uitgesproken tegen Maduro's regering in lijn met de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten