zaterdag 5 januari 2019

Openbaar Ministerie zet zaak tegen verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno door

Bezwaren advocaat Kanhai tegen vervolging verdachten 8 decembermoorden door OM verworpen


De Kantonrechter is bevoegd kennis te nemen van de strafzaak tegen oud-ministers Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 decemberstrafproces. Dit heeft de Officier van Justitie gisteren op de zitting benadrukt. Zij reageerde op bezwaren die naar voren zijn gebracht door advocaat Irvin Kanhai, zo bericht vandaag, zaterdag 5 januari 2019, Starnieuws.

Naarendorp en Hardjoprajitno worden niet door de Krijgsraad, maar door de Kantonrechter berecht, omdat zij op 8 december 1982 minister waren.

Kanhai heeft gesteld, dat het Openbaar Ministerie (OM) eerder had aangegeven, dat de zaak van Naarendorp niet bij het Kantongerecht, maar bij het Hof van Justitie moet dienen. Het OM is echter op dit standpunt teruggekomen en heeft de verdachten Naarendorp en Hardjoprajitno bij het Kantongerecht gedagvaard.

De verdediging van Naarendorp heeft ook verwezen naar de Amnestiewet waarin amnestie is verleend aan personen die als verdachten zijn aangemerkt en zijn gedagvaard in verband met de feiten gepleegd op 7, 8 en 9 december 1982. Het Openbaar Ministerie verwijst naar de beslissing van de Krijgsraad van 9 juni 2016, waarin onder meer is beslist, dat de toepassing op grond van artikel 137 van de Grondwet, ongeoorloofd en artikel 1 buiten toepassing is. De vervolging is volgens Niamat dan ook gehouden aan dit standpunt.

De Officier van Justitie verwerpt de excepties van Kanhai en stelt dat de kennisgeving van verdere vervolging binnen de gestelde termijn is uitgereikt. Het OM vroeg de rechter om de verweren van de verdediging te verwerpen en over te gaan tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

De rechter zal op 11 januari antwoorden op de bezwaren en de reactie van het Openbaar Ministerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten