zaterdag 5 januari 2019

Activisten in Nieuw-Zeeland roepen op tot beëindiging diplomatieke betrekkingen met Brazilië

Organise Aotearoa protesteert uit solidairiteit met het Braziliaanse volk tegen Bolsonaro


Een groep activisten die de Braziliaanse ambassade in Nieuw-Zeeland betrad uit protest tegen de nieuwe extreem-rechtse president van het land, beweert dat hun opstelling aanleiding heeft gegeven tot een gemene haatcampagne.

Aotearoa-activisten kwamen de ambassade binnen om te protesteren tegen de inauguratie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Organise Aotearoa, een socialistische organisatie die eind vorig jaar werd gevormd, stuurde donderdag 3 januari 2019 ongeveer tien activisten naar de ambassade in Wellington.

Het was de eerste dag dat president Jair Bolsonaro in functie was. De groep zegt solidair te zijn met het Braziliaanse volk tegen Bolsonaro, een verdeeldheid opwekkende populist wiens racistische, homofobe en vrouwenhaat-opmerkingen velen boos hebben gemaakt.


Ze riepen op tot de uitwijzing van de Braziliaanse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, Paulo Cesar de Camargo, het terugroepen van de Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Brazilië en het einde van de diplomatieke betrekkingen.

Woordvoerster Kat Buissink zei dat de groep sinds het protest homofobe beledigingen, doodsbedreigingen en bedreigingen van verkrachting heeft ontvangen. 'Bolsonaro is een vocale homofoob en een vrouwenhater, hij zegt dat als hij twee mannen zou zien kussen, hij ze zou willen slaan. Hij zei dat hij liever een zoon had die dood was dan een homo, en vertelde een vrouwelijke politieke tegenstander dat ze te lelijk is om verkracht te worden', zei ze.

'Zijn onverstandige onverdraagzaamheid en daarop volgende machtsuitoefening heeft fascistische en homofobe bewegingen in Brazilië aangemoedigd, die haatmisdaden ongestraft begaan.'


Ze vertelde RNZ, dat de demonstranten naar de lobby van de Braziliaanse ambassade in Wellington zijn gegaan met een spandoek met de tekst 'No Relations with Fascist Nations' en vervolgens werd een reeks korte toespraken live gestreamd.


De ambassade van Brazilië zei, dat het protest door de politie wordt onderzocht. 'De politie begrijpt dat zes tot acht mensen van Organize Aotearoa rond 10.00 uur de openbare receptie betraden en een vreedzaam protest uitvoerden voor ze vertrokken. De politie onderzoekt of er geen overtredingen zijn gepleegd.'

(Suriname Mirror/radionz.co.nz/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten