zaterdag 5 januari 2019

Homo's gemarteld in afzonderlijke homofobe aanvallen in Chili

Van 52-jarige Jose David Muñoz Vargas wordt hoofd onder heet water bubbelbad gehouden

24-Jarige man krijgt trappen tegen geslachtsdeel, sigaretten op zijn hand uitgedrukt en is met een grote steen op zijn hoofd geslagen


Twee mannen in Chili zijn aangevallen en gemarteld in twee afzonderlijke homofobe aanvallen al dit jaar, 2019. Van één man werd het hoofd onder heet water in een bubbelbad gehouden. Aanvallers zouden tegen het geslachtsdeel van een andere man hebben getrapt, sigaretten op zijn handen hebben uitgedrukt en hem met een grote steen op zijn hoofd hebben geslagen. 

Aanvallers zouden naar verluidt Jose David Muñoz Vargas, 52, vanwege zijn seksualiteit in het bubbelbad hebben gedwongen. De aanval gebeurde in zijn huis in de stad Porvenir. Die stad ligt in Magallenas, in de zuidelijke Antarctische regio van Chili.

Muñoz Vargas werd met ernstige brandwonden naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij in een kritieke toestand verkeert.


De grootste LGBTI-organisatie in Chili, Movilh (Movimiento de Integración y Liberación Homosexual), meldde de aanvallen en zal de slachtoffers ondersteunen.


Movilh's hoofd, Rolando Jiménez, zei dat de groep de familie van de man steunt. 'We hebben contact met familieleden die ons vertellen dat de aanval homofoob was, dus we zullen doorgaan met het geven van leiding en hulp in wat ze maar willen', zei hij. 'We moeten deze verontwaardiging grondig onderzoeken en de Zamudio-wet toepassen op deze haataanval.' De Zamudio-wet verwijst naar wetgeving ingevoerd om leden van de LGBTI-gemeenschap te beschermen tegen geweld en discriminatie na de moord op Daniel Zamudio in 2012. Vier neo-nazi's hebben Zamudio met geweld gedood in een park nadat zij hadden gehoord geleerd dat hij homo was. De gewelddadige moord veroorzaakte een nationale verontwaardiging in Chili.

Een 24-jarige man werd ook aangevallen in een vermoedelijk haatmisdrijf op nieuwjaarsdag in de kustplaats Valparaíso. De man vertelde Movilh, dat hij met zijn aanvallers in een auto reed en dat de mannen rond acht uur 's avonds gewelddadig werden. 'Alles ging goed totdat de jongeman met zijn partner aan de telefoon begon te praten', zei woordvoerder van Movilh-Valparaíso, Diego Ríos. 'De mannen begonnen hem vervolgens te beledigen vanwege zijn seksuele oriëntatie, evenals hem te slaan en te martelen. Het is een trieste situatie.'

De vermeende aanvallers reden de jongeman naar Laguna Verde, een zoutmeer in het Andes-gebergte. Daar begonnen ze hem te slaan en te martelen. Ze trapten op zijn geslachtsdelen, verbrandden sigaretten in zijn handen en sloegen hem op zijn hoofd met een steen. Hij viel bewusteloos en werd de volgende dag 'gedesoriënteerd en verloren' wakker.

Movilh heeft de autoriteiten opgeroepen om de aanvallen goed te onderzoeken, maar ook om de LGBTI-gemeenschap te beschermen.

'We roepen de lokale autoriteiten op om slachtoffers van dit soort misbruik te helpen, mensen te sensibiliseren over hoe het leven is voor de LGBTI-gemeenschap en om LHBTI-jongeren voor te lichten over hun rechten en over de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd, om verdere misstanden te voorkomen', zei Ríos.

Chilenen steunen overwegend LGBTI-rechten in het Zuid-Amerikaanse land. Maar, geweld is daar nog steeds een probleem. Een recent onderzoek toont aan, dat 65% van de Chilenen ouder dan 18 jaar de huwelijkse gelijkheid ondersteunde. Dat is een sprong van zeven punten sinds februari. Over trans-problemen was 67% van de mensen het erover eens, dat een persoon in staat zou moeten zijn om van geslacht te veranderen zonder chirurgie of goedkeuring van een medische raad. Maar, pas nadat ze hun geslachtsmarkeringen hebben gewijzigd in officiële documenten zoals nationale identiteitskaarten en paspoorten.

Chili biedt momenteel partnerschappen aan voor paren van hetzelfde geslacht. De vorige president introduceerde een wetsvoorstel om liefde te legaliseren, maar de nieuwe Chileense president verklaarde onlangs, dat legalisering van het homohuwelijk geen prioriteit is. Maar LGBTI-mensen worden regelmatig geconfronteerd met discriminatie en geweld in Chili.

(Suriname Mirror/Gay Star News/eldesconcierto.cl//itvpatagonia/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten