woensdag 2 januari 2019

Extreemrechtse Jaïr Bolsonaro beëdigd als nieuwe president van Brazilië

Inauguratie Bolsonaro bijgewoond door breed pluimage genodigden


- Leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela niet uitgenodigd, maar Morales van Bolivia wèl
- Surinaamse president Bouterse laat zich vertegenwoordigen door vicepresident Adhin


In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is de uiterst rechtse Jaïr Bolsonaro dinsdag 1 januari 2018 beëdigd als nieuwe president. Hij reed met zijn vrouw staande in een open Rolls-Royce naar het regeringscentrum. Duizenden politiemensen en militairen waren op de been om de inauguratie te beveiligen.

De miljoenen Brazilianen die een paar maanden geleden op Bolsonaro stemden hopen dat hij de beloofde veranderingen gaat waarmaken. De 63-jarige Bolsonaro heeft aangekondigd dat hij de corruptie en criminaliteit hard gaat aanpakken. Daarvoor heeft hij in zijn kabinet diverse militairen aangesteld.

Veel Brazilianen maken zich ook zorgen omdat Bolsonaro, een fan van Donald Trump, tijdens zijn campagne omstreden uitspraken deed. Ze vragen zich af of hij als president zijn toon zal matigen.


President Trump stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar de ceremonie.
Maar, ook een uitgesproken linkse tegenhanger was aanwezig, de Boliviaanse inheemse president Evo Morales. Dat hij is uitgenodigd heeft waarschijnlijk te maken met de economische banden tussen beide landen. Vorige maand sloten Bolivia en Brazilië nog een gasdeal met elkaar.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Bolsonaro zijn uitgesproken fans van elkaar. Nooit eerder bezocht een Israëlische premier Brazilië, maar voor ‘zijn vriend’ Bolsonaro maakt Netanyahu een uitzondering. De relatie tussen Israël en Brazilië werd door hem omschreven als een ‘broederschap’ en hij beloofde de Braziliaan op zijn beurt te zullen ontvangen in Israël als een ‘broer’.

De leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela waren niet uitgenodigd. De Surinaamse president Desi Bouterse laat zich vertegenwoordigen door vicepresident Ashwin Adhin. 
De leiders van de twee grootste linkse partijen van Brazilië, waaronder de Arbeiderspartij van oud-president Lula da Silva, boycotten de ceremonie.


Bolsonaro heeft onder meer gezegd dat iedereen zich mag bewapenen en dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Zijn plannen kunnen stuiten op verzet van het Huis van Afgevaardigden, waarin dertig partijen zitten. Wat de economie betreft heeft de nieuwe regering het tij mee, want het land kruipt uit een langdurige recessie. Die langzame groei loopt wel gevaar nu het wat minder goed gaat met de wereldeconomie. De nieuwe minister van Economische Zaken Paulo Guedes moet zorgen dat de groei doorzet.

Bolsonaro (63) staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. De aartsconservatieve katholiek dweept met de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 in haar greep had en is openlijk voorstander van marteling. Hij omschrijft donkere Brazilianen als dik en lui en wil inheemse stammen uit hun beschermde leefgebieden zetten.

Over zijn collega-politicus Maria do Rosario zei Bolsonaro, dat ze zo lelijk is, dat hij haar niet zou verkrachten. Ook lhbt'ers kunnen niet op zijn medeleven rekenen: in 2011 liet de oud-militair weten dat hij liever heeft dat zijn zoon omkomt bij een auto-ongeluk dan dat hij homoseksueel blijkt te zijn. Homofobie komt volgens Bolsonaro helemaal niet voor in Brazilië, maar wordt door homoseksuelen aangewend om hun politieke agenda te dienen. 'Ze willen onze kinderen bereiken om de kinderen in homoseksuele volwassenen te veranderen, zodat die hen in de toekomst seksueel kunnen bevredigen. Dit zijn de fundamentalistische homogroepen die proberen de samenleving over te nemen.'

Ondanks zijn extreme standpunten is Bolsonaro populair.
Critici zien de conservatief echter als een gevaar voor de Braziliaanse democratie.


De standpunten van de extreemrechtse politicus over landbouw en economische ontwikkeling kan de kostbare regenwouden van Brazilië openstellen voor ontbossing en economische uitbuiting. Maar. het is niet alleen de Amazone die wordt bedreigd - het leven van veel van de inheemse volkeren van Brazilië wordt ook bedreigd.

Bolsonaro gaf aan, dat hij misschien terug zou komen op zijn campagne om het klimaatakkoord in Parijs te laten varen, maar alleen als hij de verzekering krijgt dat Brazilië geen soevereiniteit aan inheemse stammen zou hoeven af ​​te staan. 'Inheemse volkeren lijden onevenredig aan geweld', zei Christian Poirier, programmadirecteur bij Amazon Watch. 'Onder Bolsonaro kunnen we een groei in deze zeer alarmerende trend verwachten.'

In de eerste paar dagen na de verkiezing van Bolsonaro, waren er meldingen van een golf van geweld tegen inheemse gemeenschappen, waarbij pro-Bolsonaro-milities dorpen zouden hebben vernietigd en ernstig schade hebben toegebracht aan individuen. 'Het stuurt signalen, dat de moord en intimidatie uitgevoerd door schutters tegen landverdedigers niet alleen zal worden getolereerd, maar het zal een klimaat van straffeloosheid zijn', zei Poirier.

(Suriname Mirror/NOS/Trouw/g1.globo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten