woensdag 2 januari 2019

Duizenden Peruanen de straat op uit protest tegen procureur-generaal Pedro Chavarry

Chavarry ontslaat team binnen OM dat ingrijpende Odebrecht-corruptiezaak onderzoekt


President Martin Vizcarra vindt actie Chavarry 'diepgaand schadelijk'


Duizenden Peruanen protesteerden dinsdag weer tegen het ontslag door een procureur-generaal van een team binnen het Openbaar Ministerie (OM), dat de ingrijpende Odebrecht-corruptiezaak onderzoekt, in een poging die president Martin Vizcarra heeft afwezen als 'diepgaand schadelijk'. 


Demonstranten droegen een gigantische Peruaanse vlag door Lima terwijl ze de naam van een van de verwijderde openbare aanklagers schreeuwden in een tweede avond van protesten. Vizcarra zei, dat hij er bij het Congres op aandringt om het kantoor van procureur-generaal Pedro Chavarry in noodtoestand te verklaren nadat hij terug is uit Brazilië, waar hij de inauguratie van de extreeemrechtse president Jair Bolsonaro zou bijwonen dinsdag 1 januari 2018.


Hij waarschuwde, dat het ontslag van twee hoofdaanklagers het gevoelige onderzoek naar beschuldigingen van omkoping, waarbij enkele van de hoogste politici van het land betrokken zijn, in gevaar zou kunnen brengen. 'De procureur-generaal schaadt diep de belangen van Peru en veroorzaakt verontwaardiging onder de burgers', zei Vizcarra in een beknopte verklaring.


Vizcarra zei dat hij woensdag 2 januari persoonlijk een wet zou presenteren aan het Congres om een  ​​noodtoestand af te kondigen bij het Openbaar Ministerie, een actie die de weg vrijmaakt voor de verwijdering van Chavarry.


Maar, de wet zou door Congres moeten worden goedgekeurd, waar de oppositie de meerderheid heeft, geleid wordt door Keiko Fujimori, die ook wordt onderzocht door het OM. Parlementariërs  hebben de afgelopen maanden drie formele klachten tegen de procureur-generaal ingediend. Chavarry zorgde voor straatprotesten in een half dozijn steden in Peru op oudejaarsavond door aan te kondigen dat hij twee Officieren van Justitie verwijderde die een onderzoek zouden instellen naar de vraag of verschillende voormalige presidenten geld van Odebrecht accepteerden. De Braziliaanse bouwgigant heeft in Amerikaanse rechtszaken erkend, dat het $ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan ambtenaren in Latijns-Amerika, waaronder $ 29 miljoen in Peru, in ruil voor lucratieve contracten voor openbare werken.

Officieren van Justitie in Peru worden vaak gezien als corrupte bureaucraten, maar degenen die aan het hoofd staan ​​van het corruptieonderzoek hebben publieke gunst getrokken door de politieke elite aan te pakken. Vizcarra haastte zich terug naar huis vanuit Brazilië, waar hij van plan was om de inauguratie van president Jair Bolsonaro bij te wonen op nieuwjaarsdag.

'Vandaag meer dan ooit hebben we een meer waakzame burgerij nodig', zei hij. 'Ik ben ervan overtuigd dat we de winnaars van dit gevecht zullen worden als we verenigd blijven en ons inzetten voor het welzijn van Peru.'

De Zuid-Amerikaanse natie heeft gestreden tegen een gesel van diepgewortelde corruptie waarbij naar verluidt elke levende voormalige president betrokken was, evenals vele rechters, politici en bedrijfsleiders die in de afgelopen jaren achterkamertjesdeals hadden gekregen. Vizcarra werd beëdigd als Peru's president in maart, toen Pedro Pablo Kuczynski ontslag nam uit het presidentschap nadat parlementsleden van de oppositie onthulden dat zijn privéconsultant geld had ontvangen van Odebrecht toen hij minister was. De twee Officieren van Justitie die uit hun functie werden verwijderd, waren ook vooraanstaande getuigen in de zaken tegen drie andere voormalige presidenten - Alejandro Toledo, Ollanta Humala en Alan Garcia - op verdenking van het ontvangen van geld van Odebrecht. Keiko Fujimori, een voormalige ex-presidentskandidaat die de oppositiepartij leidt, is gevangen gezet terwijl ze wordt onderzocht.

Haar vader, de voormalige sterke man Alberto Fujimori, werd veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten en corruptie na zijn decennia lange bewind.


Begin december bereikten hoofdaanklager Jose Domingo Perez en de fiscale coördinator van het team, Rafael Vela, een overeenkomst met de leidinggevenden van Odebrecht, die zeiden dat ze documenten zouden leveren waarin steekpenningen aan ambtenaren werden getoond. Aanklagers zeggen dat het bewijs essentieel is voor hun zaak tegen Fujimori en Garcia. De overeenkomst moest begin januari worden ondertekend.

Chavarry kondigde de verwijdering van de Officieren van Justitie vóór middernacht maandag aan en nam geen vragen aan over de beslissing. Hij zei dat hij Perez had verwijderd, omdat hij zijn verkiezing als procureur-generaal had bekritiseerd en Vela had ondervraagd, omdat hij hem had gesteund. Chavarry beschuldigde de Officieren van Justitie ook van het blokkeren van zijn verzoek om informatie over de zaak Odebrecht, en hij zei dat Perez verklaringen had afgelegd waarin hij twijfelde aan zijn objectiviteit. Perez heeft Chavarry ervan beschuldigd stappen te ondernemen om het onderzoek naar de Odebrecht-links van Fujimori en Garcia, beide politieke bondgenoten van de procureur-generaal, te belemmeren.

Officieren van Justitie hebben Chavarry er ook publiekelijk van beschuldigd banden te hebben met criminele organisaties die zijn samengesteld uit magistraten en zakenlieden die macht hebben verkregen voor gunsten of geld. Zowel Perez als Vela beloofden in beroep te gaan tegen hun verwijdering.

Chavarry's beslissing leidde tot sterke reacties van mensenrechtenorganisaties. Transparency International noemde de stap 'een enorme stap terug in de strijd tegen straffeloosheid in Peru' en drong er bij de procureur-generaal op aan zijn besluit terug te draaien.


(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten