woensdag 2 januari 2019

Woordvoerder OM Curaçao voorgedragen voor ontslag

(Bron foto: Facebook)
Norman Serphos in opspraak na ongepaste reactie op Facebook op overlijden verkeersslachtoffer


Op 20 december overleed Wladimir Alberto na een verkeersongeval op de Julianaburg. Na dat ongeval werd op het persoonlijke Facebook account van Norman Serphos, persvoorlichter van het Openbaar Ministerie (OM), op ongepaste wijze op het overlijden van Alberto gereageerd. 

Nog dezelfde dag gaf Serphos aan dat hij die reactie zelf niet had geplaatst. Dat zijn Facebook account gehackt moest zijn en dat derden onder zijn naam de reactie hebben geplaatst. Serphos deed vervolgens aangifte bij de politie van het hacken van zijn Facebook account. Kort voor de jaarwisseling werd echter duidelijk dat Serphos de reactie toch zelf op de Facebook pagina van Alberto heeft geplaatst.

Het OM betreurt de gang van zaken in hoge mate, voor de nabestaanden van Alberto, maar ook vanwege de daardoor ontstane commotie in de samenleving, zo bericht het OM woensdag 2 januari 2019.


Het OM steunt als werkgever zijn medewerkers als hen onrecht wordt aangedaan en daar leek hier in eerste instantie sprake van. Aan de medewerkers van het OM worden hoge eisen gesteld, dagelijks wordt er voortdurend onder druk gewerkt en helaas wordt er soms ook inbreuk gemaakt op hun persoon. Daar staat tegenover dat van de medewerkers verwacht wordt dat ze integer, transparant en eerlijk zijn. Dat is hier helaas niet gebeurd.

Vandaag is Serphos door de procureur-generaal de toegang ontzegd tot de gebouwen en systemen van het OM en is aangegeven dat het OM zijn ontslag zal vragen aan de minister van Justitie en de Gouverneur. De komende periode zal het strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van Serphos worden afgerond, dat zal worden beoordeeld door het Openbaar Ministerie op Aruba.

De nabestaanden van Wladimir Alberto hebben ook een klacht ingediend tegen Serphos. Daarover heeft op 28 december 2018, toen nog niet bekend was dat Serphos het bericht zelf geplaatst had, inmiddels een gesprek plaatsgevonden met de hoofdofficier van Curaçao. Op korte termijn zal die klacht worden beoordeeld en zal de conclusie worden gedeeld met de nabestaanden.

Vanaf heden wordt de voorlichting van het Openbaar Ministerie gedaan door Roderick Gouverneur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten