woensdag 2 januari 2019

Amerikaanse minister Mike Pompeo praat met nieuwe Braziliaanse collega over Venezuela

Venezuela wijst de 'interventionistische houding' van Pompeo 'categorisch af' 

(Bron foto: Twitter)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak woensdag 2 januari 2018 over Venezuela met de minister van Buitenlandse Zaken van de nieuwe rechtse regering van Brazilië, in de context van wat hij noemde een gezamenlijk front tegen autoritaire regimes in Latijns-Amerika. 



Na de ontmoeting met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, noemde Pompeo Venezuela, Cuba en Nicaragua landen die geen gedeelde democratische waarden hebben. 'We hebben de mogelijkheid om naast autoritaire regimes naast elkaar te werken', zei hij over de Verenigde Staten en Brazilië, een dag na de inauguratie van de extreem-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro.



Als reactie hierop zei Venezuela's ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, dat het de 'interventionistische houding' van Pompeo 'categorisch afwees' en beschuldigde hem ervan de steun te zoeken onder Latijns-Amerikaanse landen voor 'gedwongen regimeverandering' in Venezuela.


Meer dan drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen in de OPEC-natie, waarvan de meeste sinds 2015 zijn vertrokken, volgens de Verenigde Naties. Nabijgelegen Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië en Colombia, hebben het merendeel van de migranten ontvangen.

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan de schuld van Venezuela en aan sommige functionarissen in de regering van de socialistische president Nicolas Maduro's, die zij beschuldigt van corruptie en mensenrechtenschendingen. Maduro verwijt vaak een door de VS geleide 'economische oorlog' voor de ellende van het land.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten