zaterdag 29 december 2018

Getuige in Odebrecht-omkoopschandaal in Colombia pleegt zelfmoord

Rafael Merchan is tweede getuige in Odebrecht-zaak die binnen twee maanden sterft...


De familie van een getuige in het Odebrecht-omkoopschandaal die donderdag 27 december 2018 dood werd gevonden, zei dat hun geliefde zelfmoord had gepleegd, volgens het tijdschrift Semana. De dood van Rafael Merchan, die secretaris van de voormalige president Juan Manuel Santos was tussen 2010 en 2014, was een 'persoonlijke en autonome beslissing', zei zijn familie naar verluidt.


Volgens Semana zei het gezin, dat Merchan's schijnbare zelfmoord niets te maken had met zijn eerdere regeringsposities die hem ertoe brachten om getuige te worden in een van de meest schadelijke corruptieschandalen van het afgelopen decennium.

Merchan is de tweede getuige van Odebrecht die binnen twee maanden sterft. Getuige Jorge Enrique Pizano stierf begin vorige maand, drie dagen voordat zijn zoon stierf aan cyanidevergiftiging.


De sterfgevallen bemoeilijken verder het onderzoek naar de omkopingspraktijken waarbij president Ivan Duque, hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez en de voormalige presidenten Santos en Alvaro Uribe ook betrokken zijn.


Het Hooggerechtshof van Colombia heeft een speciale openbare aanklager aangesteld die door de president is aanbevolen om onderzoek te doen naar de praktijken van omkoping die volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie plaatsvonden tussen 2009 en 2014.

De hoge rechtbank haalde de vervolging van de zaak af, nadat audio-materiaal onthulde, dat Pizano Martinez waarschuwde voor de omkopingspraktijken een jaar voordat de Martinez pocurrur-generaal werd. Martinez ondernam geen actie tot na december 2016, toen de Amerikaanse regering Odebrecht beschuldigde van het omkopen van overheidsfunctionarissen in heel Latijns-Amerika en Afrika.

De hoofdaanklager is sindsdien beschuldigd van het proberen het schandaal te verdoezelen, onder meer door Luis Luis Fernando Andrade, de vroegere hoofdinfrastructuurbeheerder, die het land heeft verlaten nadat hij werd opgepakt. Merchan werd geroepen om de onschuld van Andrade voor de rechtbank te verdedigen en had volgens Caracol Radio aangegeven te vrezen voor zijn leven.

(Suriname Mirror Reports/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten