Colombia's veiligheidstroepen en boeren hebben 87.571 hectare marihuana, papaver en coca vernietigd, het basisingrediënt voor cocaïne, zei de minister van Defensie donderdag 27 december 2018. In een tweet zei minister van Defensie Guillermo Botero, dat de veiligheidstroepen 60.016 hectare illegale gewassen met dwang hebben uitgeroeid. Dit is aanzienlijk minder dan de 70.000 hectare coca die door de voorganger van Botero, Luis Carlos Villegas, als doel werd gesteld in juni.
La meta de total erradicación de cultivos ilícitos, entre erradicados manualmente (60.016 hectáreas) y sustituidos por cultivos legales (27.555 hectáreas). La meta prevista era 70.000, y alcanzamos las 87.571 hectáreas. Felicitaciones #FuerzaPública— Guillermo Botero (@GuillermoBotero) December 27, 2018
Nog eens 27.555 hectare werd vrijwillig uitgeroeid door boeren die deelnemen aan een gewasvervangingsprogramma dat deel uitmaakt van een vredesproces met de gedemobiliseerde FARC-guerrillagroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), aldus Botero. Dit is ook aanzienlijk minder dan het doel van 50.000 hectare dat Villegas in mei vorig jaar had gesteld.
Botero heeft niet gespecificeerd hoeveel van de vernietigde hectaren gerelateerd is aan coca, waarvan de teelt in 2017 recordniveaus bereikte, volgens de Verenigde Naties. De minister zei dat de regering van president Ivan Duque het aantal uitroeiingseenheden van 23 naar 73 verhoogde en het aantal uitroeiing van illegale gewassen verhoogde van 136 per dag naar 211 per dag. Of de toegenomen inspanningen om coca uit te roeien geleid hebben tot een effectieve vermindering van de cocateelt, zal pas in het midden van 2019 bekend worden wanneer het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit haar Jaarverslag over illegale gewassen in Colombia bekendmaakt.
Ambtenaren in de Verenigde Staten vertelden de Colombiaanse krant El Tiempo in februari, dat ze verwachten dat de cocaïneproductie nieuwe recordhoogtes bereikt in 2018. De regeringen van Colombia en de VS, 's werelds grootste markt voor cocaïneconsumptie, zijn in maart een gezamenlijke langetermijnstrategie overeengekomen om de coca-teelt terug te brengen van 171.000 naar 90.000 hectare in 2023.
De nieuwe strategie heeft tot doel niet alleen coca uit te roeien, maar de handel in cocaïne op meerdere fronten te ontwrichten, bijvoorbeeld door het moeilijker te maken om chemicaliën te verkrijgen die nodig zijn om de drugs te produceren en gericht op witwassers.
(Suriname Mirror Reports/Colombia Reports/Twitter/ANSA Latina)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten