zaterdag 29 december 2018

Braziliaans leger 'vervult missie' in favela's Rio de Janeiro

Favela da Mare complex (Bron foto: AFP)
Nieuwe gouverneur van de staat Rio zet sluipschutters en drones in tegen drugshandelaren


Vertrekkend president Michel Temer plaatste Rio's veiligheid in handen van het leger, daarbij verwijzend naar het onvermogen van de politie om zwaarbewapende drugsbendes onder controle te houden. De nieuwe gouverneur van de staat gaf aan, dat hij is van plan om een ​​harde lijn te nemen tegen drugshandelaren, waaronder ze onder vuur te nemen door sluipschutters.

'We hebben onze missie vervuld', zei generaal Walter Souza Braga Netto donderdag 27 december 2018, die sinds midden februari de veiligheidsdienst van Rio leidde onder een presidentieel decreet.

Favela da Rocinha (Bron foto: Mauro Pimentel-AFP)
De vertrekkende president Michel Temer nam de drastische stap om de beveiliging van Rio in handen van het leger te brengen, daarbij verwijzend naar het onvermogen van de politie om zwaar bewapende drugsbendes onder controle te houden. Legerpatrouilles waren al in de verarmde favela's gebruikt, maar de militaire interventie zag generaals de civiele autoriteiten in top beveiligings klussen vervangen, evenals een toename in het gebruik van soldaten om de politie te ondersteunen.

De interventie was ongehoord sinds de terugkeer van het land naar de democratie in 1985 na 21 jaar militaire overheersing. Het eindigt zoals gepland op 31 december, maar de volgende gouverneur van de staat, Wilson Witzel, die de volgende dag aantreedt, heeft al aangegeven dat hij van plan is een harde lijn in te nemen tegen drugshandelaren, inclusief ze uit te schakelen met behulp van sluipschutters.


Zijn positie ligt in de lijn met die van de extreemrechtse tot nieuwe president verkozen Jair Bolsonaro, een voormalig soldaat die wapens ziet als het antwoord op de misdaad in een land met tienduizenden moorden per jaar.

Bewoners van Rocinha, een Rio-favela, aarzelden om te praten over de resultaten van de militaire interventie. 'Deze interventie is meer politiek dan effectief, dus ik denk dat er niets is veranderd', zegt Jose Luiz, een modeontwerper, die de 'repressieve politiek' nog steeds ziet doorgaan.

Mineira favela (Bron foto: AFP)
'Als ik mijn mening hierover kenbaar maak, zal het me ernstige problemen bezorgen. Het is beter om niet te praten', zei Maria Goretti, een huisvrouw.

Van maart tot november, met het leger aan het roer van de veiligheid van Rio, daalde het aantal opzettelijke moorden met zes procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, met aanzienlijke dalingen in de laatste vier maanden,zo tonen officiële cijfers. De gegevens van Rio's Public Security Institute (ISP, Instituto de Segurança Publica) melden ook een significante daling van het aantal gewapende overvallen van vracht vervoerende voertuigen, die bijna 20 procent daalden, maar nog steeds 6.675 bereikten, vergeleken met 8.301 in dezelfde periode in 2017.

Het aantal mensen dat is omgekomen bij politie-operaties is echter met ongeveer 38 procent toegenomen, wat betekent dat het totale aantal gewelddadige sterfgevallen bijna 4.000 procent hoger ligt dan in 2017, op 4.871 slachtoffers.

Met een recordaantal van 63.880 moorden vorig jaar, is Brazilië 's werelds meest moorddadige natie. Volgens het ISP zijn sinds het begin van het jaar 1.444 mensen door de politie gedood, decembercijfers zijn nog niet beschikbaar - een record sinds deze statistiek werd gecompileerd in 1999. Daarnaast zijn 94 politieagenten gedood in 2018, vergeleken met 134 het voorgaande jaar.

Witzel heeft harde maatregelen toegezegd, waaronder het trainen van sluipschutters om gewapende criminelen te doden, zelfs als ze geen onmiddellijke dreiging vormen voor de politie, evenals het gebruik van drones uit Israël die van afstand op drugshandelaren kunnen vuren.


(Suriname Mirror Reports/South China Morning Post/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten