vrijdag 28 december 2018

Maisha Neus: 'Debatcultuur moet nog tot ontwikkeling gebracht worden'

Partij van Neus, STREI!, wil op professionele wijze debatten organiseren

´Debatten kunnen ervoor zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen´


Politieke live debatten zijn niet nieuw in Suriname. Toch kunnen meer debatten ertoe bijdragen dat via de media de beeldvorming van de gemeenschap ten aanzien van bepaalde onderwerpen wordt verscherpt. Maisha Neus zegt dat debatten mensen informeren over de verschillende visies die er zijn en binnen welke termijn mensen verandering kunnen verwachten. 

De partij van Neus, STREI!, zegt plannen te hebben om te werken naar het professioneel organiseren van debatten. De STREI!-voorzitster beweert dat debatten ervoor kunnen zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen.

´Je valt door de mand als je als partij geen eenduidig standpunt kan innemen´, zegt Neus. Belangrijke voorwaarde voor Neus is de neutraliteit van de gespreksleider.

De debatcultuur moet volgens Neus nog tot ontwikkeling gebracht worden. Vooral het inhoudelijk reageren is iets wat de voorzitter van STREI! vaker zou willen zien.

DA’91-voorzitster Angelic Del Castilho zegt altijd voorstander te zijn geweest van live debatten. Del Castilho wijst er echter op, dat een debat niet door kreten, maar middels beleidsstandpunten wordt gevoerd.

Een debat helpt het volk om de verschillende standpunten van partijen te kunnen onderscheiden.

Del Castilho zegt, dat Suriname nog geen echte debatcultuur heeft, omdat dit nog niet echt tot leven is gekomen in onze samenleving. De debatten die er zijn geweest, zijn naar het inzicht van Del Castilho nog niet geheel neutraal gehouden. Wanneer we praten over een debat, dan moet het daadwerkelijk on a level plain field debat zijn. De DA’91-voorzitster vindt dat het debat van elke schijn van politieke beïnvloeding gevrijwaard moet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten