maandag 10 december 2018

Tentoonstelling 'Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld voor 1950' in Amsterdam

Foto’s laten treffend tijdsbeeld zien van periode waarin het huwelijk werd gesloten

De oudste foto van de tentoonstelling dateert uit 1868...


Tot 4 februari 2019 wordt op initiatief van Lucia Nankoe de fototentoonstelling ‘Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld voor 1950’ gehouden in OBA De Hallen in Amsterdam. Op de foto’s staan Surinaamse bruidsparen of echtparen met een Surinaamse achtergrond. Met het verhaal achter de foto’s komen heden en verleden samen. 

De foto’s laten een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten. Daarnaast maken ze inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd.

Er zijn onder andere trouwfoto’s van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen.

Fotografie werd rond 1860 in Suriname geïntroduceerd. Vanaf die tijd was het niet ongebruikelijk dat bruidsparen in de eerste foto-ateliers in Paramaribo of op het erf van de ouders werden gefotografeerd.

De oudste foto van de tentoonstelling dateert uit 1868. Lucia Nankoe is gespecialiseerd in Caribische literatuur. Zij laat met de tentoonstelling op een unieke manier de culturele diversiteit van de Surinaamse samenleving zien.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van OBA De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10, 1053 RT Amsterdam. De toegang is gratis.

Kijk voor de actuele openingstijden en meer informatie over exposities bij de OBA op oba.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten