maandag 10 december 2018

Braziliaanse president Temer besluit tot federale interventies in het Amazonegebied van Roraima

Federale overheid beslist over interventie nadat ambtenaren staatsgevangenis stopten met werken


Met de dreiging van ernstige verstoring van de openbare veiligheid heeft de Braziliaanse president Michel Temer een decreet ondertekend waarmee federale interventies in het Amazonegebied van Roraima worden toegestaan. Temer ontmoette de Nationale Defensieraad om een ​​oplossing voor een crisis in de staat Roraima te vinden.

Volgens Temer was de interventie een 'onderhandelde oplossing' tussen Roraima's gouverneur, Suely Campos, en de federale overheid. De staat heeft duizenden Venezolaanse vluchtelingen ontvangen en heeft sinds oktober geen ambtenaren betaald, waaronder veiligheidsambtenaren die in penitentiaire inrichtingen werken.

'Ik belde de gouverneur, vertelde het hele probleem van de lonen en zei dat de oplossing de interventie was, waarmee ze instemde', zei Temer vrijdag 7 december 2018 nadat hij de beslissing had aangekondigd. 'De gouverneur dacht dat, in feite, als er geen andere oplossing was, ze dit soort offers zou brengen, en de regering zou achterlaten vóór het einde van de termijn, om deze kwestie op te lossen', voegde Temer eraan toe.


De federale interventie in de staat begon officieel maandag(10 december) en eindigt op 31 december. President Temer stelde gouverneur-elect, Antonio Oliverio Garcia de Almeida, bekend als Antonio Denarium, aan om de leiding te hebben over de interventie. Roraima's gouverneur-elect verklaarde in het weekend, dat hij president Temer om geld zal vragen om de ambtenaren van de staat te betalen, lunch en schoolvervoer te verzorgen en medicijnen op recept in de openbare gezondheidszorg aan te vullen.


Volgens de interventieregels zal Denarium ondergeschikt zijn aan de president en niet onderworpen zijn aan overheidsregels die in strijd zijn met de noodzakelijke maatregelen voor de interventie.

De federale overheid besliste over de interventie nadat ambtenaren van de staatsgevangenis stopten met werken en de burgerpolitie een stand-by van 72 uur startte vanwege maanden betalingsachterstand. Militaire politie, die volgens de wet niet kan toeslaan, kon de garnizoenen niet verlaten nadat een menigte van vrouwen van militairen de in- en uitgang van legerbataljons blokkeerde als een vorm van protest.


(Suriname Mirror/The Rio Times/Twitter//)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten