zaterdag 1 december 2018

Oud-Colombiaans drugsbaron 'Chupeta' getuigt tegen vermeende Mexicaanse tegenhanger 'El Chapo'

(Bron foto: Marcio Fernandes, AP)
Norte Valle-cocaïnekartel gebruikte Guzmán om tonnen Colombiaanse cocaïne door Mexico naar de VS te smokkelen


Het was misschien een van de weinige keren, dat twee van 's werelds vermeende top drugsbaronnen zich in dezelfde kamer bevonden zonder dat sprake was van een mega-kilo cocaïne-deal. Juan Carlos Ramírez-Abadía, voormalig leider van het Colombiaanse Norte Valle-cocaïnekartel, getuigde donderdag 29 november 2018 in een rechtbank in New York tegen Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera, een vermeende leider van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa.

Gebaseerd op de getuigenis, was het misschien een wandeling door de geschiedenis voor Chupeta - de Ramirez-Abadia bijnaam, dat 'lollipop' betekent - en El Chapo, 'De Korte'.


Ramírez-Abadía getuigde, dat zijn organisatie de operatie van Guzmán gebruikte om tonnen Colombiaanse cocaïne door Mexico naar de VS te smokkelen. Terug blikkend op een bijeenkomst in Mexico in de vroege jaren 1990, zei hij dat de twee een deal sloten waarin het Colombia-kartel hun cocaïne naar Mexico zou vliegen, en de groep van Guzmán het naar grote Amerikaanse steden zou smokkelen
Ramírez-Abadía zei dat hij graag instemde met het verzoek van Guzmán om de meest zuivere cocaïne mogelijk te maken, omdat hij 'een reputatie voor mezelf wilde hebben, omdat mijn cocaïne zo goed was'. Guzmán zei dat hij 'een stuk sneller' was om cocaïne naar de VS te krijgen, en daarom zou hij meer geld moeten krijgen voor zijn diensten, getuigde de getuige.

Ramírez-Abadía werd in 2007 in Brazilië gevangengenomen, ondanks herhaalde plastische operaties die zijn uiterlijk radicaal veranderden.

De Colombiaanse crimineel liet zijn oogleden, zijn oren, zijn wenkbrauwen, zijn jukbeenderen, zijn lippen en zijn kin veranderen aan de hand van plastische chirurgie. In een 20-jarige carrière schatte de getuige, dat hij 400.000 kilo cocaïne smokkelde, opdracht gaf voor 150 moorden en een fortuin vergaarde dat zo groot was dat hij $ 1 miljard verbeurde na zijn arrestatie in Brazilië in 2007.Hij zit nu in een plea deal-programma en getuigt tegen Joaquin Guzman Loera, ofwel El Chapo.  
Ramirez Abadia werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij schuldig pleitte aan moord en drugshandel en ermee instemde een getuige van de regering te worden in de vervolging van belangrijke drugshandelaren zoals Guzman. Hij was de derde voormalige drugsdealer die tot nu toe heeft getuigd bij het proces in de federale rechtbank in Brooklyn, waar Guzman niet schuldig heeft gepleit aan samenzwering en andere beschuldigingen.

Federale onderzoekers in de VS bevestigden zijn identiteit door het gebruik van stemherkenningstechnologie, zei een advocaat. De hoogste aanklacht in een vervangende aanklacht in 2004 beschuldigde Ramirez-Abadía en vermeende mede-samenzweerders van het exporteren van meer dan 500.000 kilo cocaïne ter waarde van meer dan $ 10 miljard 'van Colombia naar Mexico en uiteindelijk naar de Verenigde Staten'.

Uit bewijzen tijdens het proces van Guzmán zou blijken, dat hij aanvankelijk had ingestemd om Colombiaanse cocaïnepartners de overhand te geven in een splitsing van 55% tot 45% in cocaïnehandelstransacties. Later zou Guzmán de winst voor zichzelf houden, door jets te kopen die in staat waren om cocaïne vanuit Colombia naar de grens van Mexico-VS te vliegen, waar de drugs door clandestiene tunnels werden gesmokkeld.

Guzmán heeft niet schuldig gepleit en zijn advocaten hebben betoogd dat Ramírez-Abadía en andere regeringsgetuigen leugenaars zijn die op zoek zijn naar verlaagde straffen voor hun eigen misdaden. De rechtszaak beëindigde donderdag de derde week van getuigenissen.

(Suriname Mirror/USA Today/Panorama/Associated Press/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten