zaterdag 1 december 2018

Vsserijsector wil dat Chinese hektrawlers binnen een week de Surinaamse wateren verlaten

Nog steeds veel openstaande vragen onder vissers over aanwezigheid Chinese schepen


De visserijsector wil dat de hektrawlers (fabrieksboten) uit China binnen een week de Surinaamse wateren verlaten. Starnieuws schrijft vandaag, zaterdag 1 december 2018, te hebben vernomen, dat de sector binnen een week verslag van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij wil hebben van de bevindingen van de inspecteurs van de Visserijdienst over de trawlers. 

De bewindsman heeft de Federatie van Surinaamse Agrariërs en haar leden (de Surinaamse Seafood Associatie, het Vissers Collectief en Suriname Industrial Fisheries Cooperative) gisteren ontvangen. De organisaties hadden in een petitie hun bezorgdheid over de trawlers geuit. Daarnaast dringen ze aan op verdere ordening van de sector.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel toestemmingsbriefjes zijn afgegeven om in aanmerking te komen voor visvergunningen. Volgens inventarisatie van de sector gaat het om meer dan zestig briefjes. Aan Ross International Fisheries NV is vorig jaar een toestemmingsbriefje gegeven.

De zes trawlers verschenen plotseling voor de kust, terwijl twee binnen mochten varen.

De minister heeft duidelijk gemaakt, dat de wet zal worden toegepast. Indien de boten niet beantwoorden aan de voorwaarden in de wet, dan zal geen vergunning worden verleend. Het officiële rapport van de inspecteurs wordt afgewacht.

Aan de Maritieme Autoriteit Suriname is nog niet gevraagd om de schepen te keuren op zeewaardigheid. Dit gebeurt pas als het besluit genomen wordt om een vergunning te verlenen. Tussen de minister en de visserijsector is afgesproken dat vóór 15 december overleg komt over het vergunningbeleid van 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten