zaterdag 1 december 2018

Oud-bevelhebber Colombia's FARC woont inauguratie bij van nieuwe Mexicaanse president Lopez Obrador

(Bron foto: Twitter)
Londono, 59, mag tussen 30 november en 4 december buiten Colombia verblijven


De voormalige bevelhebber van Colombia's gedemobiliseerde FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), Rodrigo Londono, reisde vrijdag 30 november 2018 naar Mexico om de inauguratie bij te wonen van de nieuwe linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, aldus Colombia's Jurisdicción Especial de Paz (JEP).

De reis van Londono, die nu aan het hoofd staat van de politieke partij van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) en beter bekend is onder de naam Timochenko, markeert de eerste keer dat hij een inauguratie bijwoont.


De vredesovereenkomst van 2016 tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) maakte een einde aan de rol van de groep in meer dan vijf decennia oorlog in het Andes-land, dat 260.000 mensen het leven kostte en miljoenen ontheemde.

De reis van Londono werd goedgekeurd door het JEP, dat belast is met het vervolgen van FARC en militair leiderschap voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.

Londono, 59, mag tussen vrijdag en 4 december buiten Colombia verblijven, zei het tribunaal in een verklaring. Hij reisde naar Mexico-Stad voor de zaterdagceremonie met een andere voormalige guerrilla, nadat hij was uitgenodigd door de Mexicaanse Partido del Trabajo, die deel uitmaakt van de coalitie van Lopez Obrador.

De FARC debuteerde als een politieke partij in maart bij de parlementsverkiezingen en kreeg slechts 50.000 stemmen. Het heeft 10 parlementaire zetels toegewezen kregen onder de 2016 vredesovereenkomst.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten