maandag 12 november 2018

Colombiaanse president Duque pleit voor internationale actie om dictatuur van Maduro in Venezuela te stoppen

'De echte oorzaak van deze migratie shock is de dictatuur'

(Bron foto: La FM)

De Colombiaanse president Ivan Duque benadrukt de noodzaak van internationale actie om de 'dictatuur' van Nicolas Maduro in Venezuela te stoppen, die hij de schuld geeft van een 'massale humanitaire crisis' en een migratiegolf. 'De echte oorzaak van deze migratie shock is de dictatuur', vertelde de rechtse leider aan het Franse persbureau AFP. 

'We moeten alle diplomatieke mechanismen gebruiken, alle multilaterale mechanismen die beschikbaar zijn om deze dictatuur te laten eindigen. '

Tijdens een officieel bezoek aan Frankrijk van 11 tot en met 13 november neemt Duque, die sinds 7 augustus aan de macht is, deel aan het Vredesforum van zondag 11 november 2018, georganiseerd door de Franse president Emmanuel Macron.


Voorafgaand aan zijn vertrek drong hij erop aan dat landen overal ter wereld drugshandel moeten bestrijden, in een uitgebreid interview met AFP, waarin ook vredesonderhandelingen met de laatste actieve guerrillagroep van Colombia en de verkiezing van een extreem-rechtse leider in Brazilië ter sprake kwamen.


Duque beschuldigde Maduro - leider van Venezuela, waar de economische ellende begon in 2014 met de crash in de prijs van ruwe olie - van 'vasthouden aan de macht en het verergeren van patriottische gevoelens in zijn voordeel'. Maduro's regering heeft een reeks sancties opgelegd gekregen vanwege het harde optreden tegen de critici van de oppositie en het maatschappelijk middenveld. De Colombiaanse president zei, dat 'een enorme humanitaire crisis' bij de buren tot over de grens lekt: 'We hebben bijna een miljoen migranten ontvangen in minder dan twee jaar.' 'Colombia staat voor een moeilijke situatie', zei hij en riep de internationale gemeenschap op om te helpen met 'belangrijke middelen om deze uitdaging aan te gaan'.

Hij herhaalde de behoefte aan internationale samenwerking op het gebied van drugshandel: 'Alle landen van de wereld moeten hun beleid versterken om consumptie te voorkomen', zei hij. 'De strijd tegen drugs moet een gedeelde strijd zijn.'

Illegale cocaplantages in Colombia bereikten vorig jaar een recordniveau na een stijging van 17 procent van 2016 naar ongeveer 171.000 hectare, volgens de Verenigde Naties. Colombia, de grootste cocaïneproducent ter wereld, komt net uit meer dan een halve eeuw burgeroorlog tussen guerrillastrijders, paramilitairen, strijdkrachten en drugshandelaren. Gevraagd naar het vredesakkoord van 2016 tussen de ex-rebellen Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), nu een politieke partij en de regering, benadrukte Duque, dat hij 'nooit campagne heeft gevoerd met de mededeling dat we de overeenkomsten zullen vernietigen'. Duque heeft gezworen om 'gebreken' op te lossen in de overeenkomst onderhandeld door zijn voorganger, Juan Manuel Santos, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij heeft met name kritiek geuit op de FARC-deal als te mild om voormalige rebellen die beschuldigd worden van wreedheden als parlementslid te laten dienen.

Duque zei, dat 'het belangrijkste punt is ... ervoor te zorgen dat degenen die politieke vertegenwoordiging hebben, gedaagd zijn door overgangs justitie en wiens schendingen van de mensenrechten worden bevestigd, evenredige straffen krijgen en de politiek verlaten'. 

Met betrekking tot de laatste actieve guerrilla-rebellen in Colombia, het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), herhaalde Duque zijn standpunt, dat hij 'gereed is om te gaan zitten en met hen te spreken als, en alleen als, zij alle gijzelaars vrijlaten en alle criminele activiteiten stopzet'. 'Als dat niet gebeurt, zullen we moeten handelen ... stevig', vervolgde hij. 'Op een afschrikkende manier.'

Vredesbesprekingen zijn sinds begin augustus opgeschort toen Santos de nederlaag toegaf in zijn poging om tot een conclusie te komen, voordat hij de macht aan Duque overhandigde. Het ELN heeft erop aangedrongen, dat ze hun opstand niet zullen opschorten totdat Duque een nieuw team van vredesonderhandelaars benoemt om de door Cuba gehoste gesprekken opnieuw op te starten.

Over de nieuwe extreemrechtse president Jair Bolsonaro van Brazilië zei Duque: 'Mijn interesse is om de relaties met Brazilië te blijven versterken.' 'Brazilië is een belangrijk land voor Colombia, niet alleen, omdat het een grens deelt, maar voor de markt die het vertegenwoordigt, voor zijn gewicht in de regionale geopolitiek.' 'Als in Brazilië aan de voorwaarden wordt voldaan voor een overheid die gunstig is voor de ontwikkeling van de particuliere sector, interregionale handel, grensoverschrijdende investeringen - ik denk dat het een groot succes zal worden.' 'Ik hoop dat dit de lijn van president Bolsonaro zal zijn.'

(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten