maandag 12 november 2018

Luchthavenbeheer wil in 2033 minimaal één miljoen passagiers per jaar verwerken

Timothy Mendonça, Luchthavenbeheer: 'Het hotelwezen moet zijn capaciteit vergroten'

'Er zal een agressief beleid gevoerd moeten worden om luchtvaartmaatschappijen die in Europa en Azië opereren naar Suriname te halen'


Luchthavenbeheer wil in 2033 minimaal één miljoen passagiers per jaar verwerken. Het plan om dit aantal al in 2026 te realiseren, moest worden bijgesteld vanwege tegenvallende ontwikkelingen in de afgelopen drie tot vier jaar. 'Eén miljoen passagiers per jaar in 2033 is haalbaar', aldus Timothy Mendonça van Luchthavenbeheer vrijdagavond tijdens de netwerkborrel van toerismeorganisatie Shata, zo bericht de Ware Tijd maandag 12 november 2018.

'Maar, dan moeten de neuzen van alle belanghebbenden in dezelfde richting wijzen. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol.'

Momenteel worden gemiddeld 450.000 passagiers en 4.000 vluchten per jaar afgehandeld. Met 490.000 reizigers was 2015 een piekjaar. Het masterplan van 2011 om de één miljoen passagiers in 2026 te halen, moest worden bijgesteld mede vanwege de slechte economische situatie vanaf 2015 waardoor minder Surinamers op reis gingen en het wegvallen toen van de Antilliaanse vliegmaatschappij Insel Air.

Door de daling van het aantal passagiers komt Luchthavenbeheer momenteel 9 procent beneden de projecties van 2011 uit. Harder werken is nodig als het bedrijf de doelstelling wil halen. Realistischer is evenwel om het rustig aan te doen. Om de ervaring van passagiers te verbeteren is het bedrijf bezig faciliteiten, zoals de vertrekhal, te verbeteren. Onder meer komen er meer zitplaatsen. Daarnaast wordt gewerkt om de luchthaven ook een transfer-airport te maken.

Het land moet zijn blikken richten op hard groeiende markten als Azië en Europa. 'Er zal een agressief beleid gevoerd moeten worden om vliegmaatschappijen die in Europa en Azië opereren naar Suriname te halen.' De lokale carriers die internationale vluchten uitvoeren - SLM en Fly All Ways - zullen niet moeten terugdeinzen voor partnerschappen met grote buitenlandse vliegmaatschappijen. Ook zullen ze hun vliegcapaciteit en frequentie moeten opvoeren om meer passagiers te kunnen vervoeren.

Daarnaast zal het hotelwezen zijn capaciteit moeten vergroten. Er is nog onvoldoende huisvesting om grote groepen bezoekers onder te brengen, aldus Mendonça. Hotels en andere accommodaties hebben samen ongeveer slechts negenhonderd 'goede kamers', zei hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten