maandag 12 november 2018

Mini-challenger biedt voordelen voor boeren bij natte grondbewerking in rijstsector

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Boeren enthousiast over voordelen biedende nieuwe machine


Het inzetten van de mini-challenger, een nieuwe machine, bij zowel de droge als natte grondbewerking in de rijstsector, biedt voordelen voor de boeren. Een daarvan is kostenbesparing. De mini-challenger op rupsbanden met een turbomachine is veel lichter dan een kleine tractor en met zijn aanschafprijs van 16.500 Amerikaanse dollar ongeveer de helft goedkoper. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 12 november 2018.

Voor geïnteresseerden werd zaterdag op een rijstareaal een demonstratie gegeven met de mini-challenger. Anand Kalloe van landbouwbedrijf Nani is onder de indruk van de verwerkingscapaciteit van iets meer dan een hectare per uur. 'We hebben de machine al uitgeprobeerd in ons bedrijf. Ze is efficiënter en goedkoper dan de traditionele grondbewerking met een tractor.' Het gaat volgens hem om een 'enorme besparing'.

Met deze machine kan een boer ongeveer een derde van zijn uitgaven besparen bij de grondbewerking. 'Met een tractor moet hij drie tot vier keer een rijstareaal bewerken, maar met de mini-challenger zal het areaal na twee keer gereed zijn om in te zaaien.'

Voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboerenassociatie is blij met de nieuwe machine. Hij hoopt dat de banken bereid zullen zijn de boeren tegemoet te komen bij het aanschaffen van de mini-challenger, die wordt ingevoerd door de Nationale Handelsmaatschappij in Nickerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten