maandag 29 oktober 2018

Extreemrechtse Jair Bolsonaro wint de presidentsverkiezingen in Brazilië

Bolsonaro verslaat zijn linkse opponent Fernando Haddad van de Arbeiderspartij

Aankomend president wil criminaliteit snoeihard aanpakken en laat zich negatief uit over vrouwen en homo's


In Brazilië heeft de extreemrechtse Jair Bolsonaro van de Partido Social Liberal (PSL) zondag 28 oktober 2018 de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls en een gedeeltelijke telling van de stemmen. Inmiddels is 88 procent van de stemmen geteld, waarbij ongeveer 56 procent naar oud-militair Bolsonaro ging. Hij ligt daarmee ruim voor op zijn linkse uitdager, Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT, Partido dos Trabalhadores).

In totaal mochten ongeveer 147 miljoen Brazilianen een stem uitbrengen.


De Brazilianen zijn het geweld, de economische malaise en de corruptie helemaal zat en hopen dat Bolsonaro zijn belofte van verandering kan waarmaken. De 63-jarige oud-legerleider wordt met zijn omstreden standpunten de 'Tropische Trump' genoemd.


Hij wil criminaliteit snoeihard aanpakken en laat zich negatief uit over vrouwen en homo's. Daarnaast zien  milieubeschermings- en inheemse organisaties in Bolsonaro een gevaar voor het Amazonegebied en inheemse gemeenschappen.


Bolsonaro houdt de linkse Arbeiderspartij, onder leiding van zijn rivaal Fernando Haddad, verantwoordelijk voor alle corruptieschandalen en het extreme geweld. Zo werden in Brazilië vorig jaar bijna 64.000 moorden gepleegd. Bolsonaro gaat dat allemaal oplossen, hopen zijn aanhangers.


Critici vinden Bolsonaro een gevaar voor de democratie. Toch kiest een meerderheid van de Brazilianen voor de harde aanpak van Bolsonaro. Op 1 januari neemt hij het stokje over van de huidige president Temer.


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/El Pais/Twitter/em.com.br/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten