maandag 29 oktober 2018

Colombiaanse president Ivan Duque stuurt 5.000 soldaten naar het noordoosten van het land

Duque vastbesloten teelt van- en handel in coca en gewapende groepen aan te pakken

(Bron foto: Bureau president Duque)

De Colombiaanse president Ivan Duque zei zondag 28 oktober 2018, dat hij 5.000 soldaten naar het noordoosten van het land stuurt, terwijl de lokale bevolking hem had gesmeekt dat niet te doen.

Duque kondigde de komst van de soldaten aan tijdens een bezoek aan de stad Ocaña in de verontruste Catatumbo-regio, die al decennialang wordt gecontroleerd door guerrillastrijders en is de tweede belangrijkste coca-groeiregio van het land.


Oud-president Juan Manuel Santos zei in april 2.000 extra soldaten te sturen naar Catatumbo, maar zonder duidelijk effect. De non-gouvernementele organisatie Progresar onthulde vorige week, dat het geweld in de regio in de eerste helft van het jaar is verdubbeld, in vergelijking met dezelfde zes maanden vorig jaar.

Lokale bewoners had de president expliciet gevraagd om niet meer troepen te sturen, bewerend dat dit in het verleden alleen geweld deed escaleren de chronische verwaarlozing door de overheid en corruptie in de regio niet wisten te beteugelen. Maar, Duque negeerde de smeekbeden van de lokale bevolking en kondigde aan, dat hij de vruchteloze pogingen van Santos om 'de aanwezigheid van terroristen, gewapende groepen ... die zichzelf geweld proberen op te leggen' zou verdubbelen.

Regionale boerenorganisatie Ascamcat (Asociación Campesina del Catatumbo) zei woensdag, dat het de nationale regering verantwoordelijk houdt voor de gedwongen verplaatsing van 12 gemeenschapsleiders die de implementatie hadden bevorderd van een vredesovereenkomst uit 2016 met voormalige FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die door Duque was afgewezen.

De organisaties benadrukten, dat zij aandringen op de uitvoering van de vredesovereenkomst, die de economische ontwikkeling zou moeten garanderen van in oorlogen verscheurde gebieden zoals Catatumbo, en dat hun roep om veiligheidsgaranties 'niet mag worden geïnterpreteerd als de militarisering in de regio'.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/La Prensa)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten