maandag 29 oktober 2018

Drie nieuwe pompen, met krediet van India gekocht, nog steeds niet geïnstalleerd in pompgemaal Wageningen

'De pompen liggen sinds juli op locatie'


Het is niet bekend wanneer de drie nieuwe pompen, die met een krediet van India zijn gekocht, geïnstalleerd zullen worden. Het gaat om een investering van 8.64 miljoen Amerikaanse dollar. De pompen zijn voor het project ter verbetering van het pompgemaal Wageningen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

Omdat het pompgemaal niet goed functioneert worden boeren gedupeerd en blijft de productie van padie achter.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie, zegt vandaag, maandag 29 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat de pompen sinds juli op locatie liggen. De rijstboeren kijken uit naar de dag waarop het probleem van irrigatiewater voor de rijstarealen in Wageningen en de Middenstandspolder eindelijk zal zijn opgelost.

'Het is een kwestie van tijd en we hebben hoop dat de installatie van de pompen spoedig kan geschieden', zegt rijstboer Radjinder Mohan. Hij heeft 48 hectare rijstareaal, maar neemt dit seizoen geen risico om in te zaaien, 'omdat wij geen zekerheid hebben of we over voldoende zoetwater zullen beschikken om het gewas te verzorgen'. De boer wijst erop, dat in elk droogseizoen het probleem van tekort aan irrigatiewater om de arealen te bevloeien, zich voordoet.

Coördinator van het ministerie van LVV Regio West, Guido van der Kooye, zegt dat binnenkort een inschrijving wordt gehouden voor de civieltechnische werkzaamheden in en rond het pompgemaal. Die zullen uitgevoerd worden door een lokale aannemer onder toezicht van een Indiaas bedrijf, waarna de installatie zal volgen. Met het voltooien van dit project zal het irrigatieprobleem in Wageningen en omliggende landbouwgebieden opgelost zijn.

'De boeren zullen hiermee de garantie hebben dat ze ook in de droge tijd hun arealen optimaal kunnen benutten.' Verwacht wordt dat dan ook de inzaai aan de rechteroever van de Nickerierivier zal toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten