maandag 29 oktober 2018

Gifaanval op leidster oppositie Venezuela

María Corina Machado belaagd door Maduro-aanhangers 


'Het lijkt erop dat Maduro me dood wil, het verschil is dat ik hem levend wil hebben, zodat hij kan boeten voor wat hij heeft gedaan'


De aanval op de Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado had tot doel haar te injecteren met een dodelijk, langzaam werkend gif. Dat stelt het voormalige Colombiaanse staatshoofd Andrés Pastrana. 

Maria Corina Machado is leidser van oppositiepartij Vente en werd afgelopen week aangevallen, terwijl ze de zuidelijke Venezolaanse plaats Upata bezocht, door tachtig bewapende aanhangers van president Nicolas Maduro. Enkelen van hen wisten Machado, in Venezuela beter bekend als MCM, enkele flinke klappen op haar neus en hoofd te verkopen. Ook werd ze aan haar paardenstaart getrokken.

Dezelfde ex-president Pastrana waarschuwde enkele dagen eerder al via twitter voor een op handen zijnde aanslag op Machado.



De Venezolaanse leidt oppositiepartij Vente en is fel tegenstandster van een dialoog met de chavistische dictator. Daarom zou Maduro haar uit de weg willen hebben. 'Ze is het obstakel naar nieuwe valse onderhandelingen tussen regime en oppositie', aldus Pastrana. Nu stelt hij op twitter dat agenten van Maduro’s geheime politie Sebin de politica met een dodelijk gif zouden hebben willen injecteren.


De afgelopen jaren liet Maduro al verschillende oppositieleiders in de gevangenis zetten. Daar kwam laatst nog gemeenteraadslid Fernando Albín uit Caracas bij, die vanaf de tiende verdieping zijn dood tegemoet viel. Het oppositielid werd op dat moment naar verluid ondervraagd door Sebin-agenten.

'Het lijkt erop dat Maduro me dood wil', stelde Machado na de aanslag. 'Het verschil is dat ik hem levend wil hebben, zodat hij kan boeten voor wat hij heeft gedaan.'

Machado zei de bevolking van Upata dankbaar te zijn, omdat haar aanhangers haar beschermden toen de aanvallers zich een weg baanden naar de oppositieleider. 'Ze namen het risico en vochten terug', aldus Machado.

Volgens een groep Cubaanse dissidenten kwam de opdracht voor de aanslag op MCM van het Cubaanse eiland en zelfs uit het huis van Raúl Castro. Dat stellen 65 organisaties verenigd in Encuentro Nacional Cubano in de krant El Nacional.

(Suriname Mirror/El Universal/Twitter/VOA Noticias/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten