donderdag 4 oktober 2018

Nieuwe voorzitter Ziekenhuisraad: 'Problemen hebben climax bereikt die wij niet vooruit moeten schuiven'

(Bron foto: AZP)
Claudia Marica-Redan: 'Hoogste tijd om problemen ziekenhuizen daadwerkelijk op te lossen'


Claudia Marica-Redan, de nieuwe voorzitster van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) - en directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP -, vindt het de hoogste tijd om de problemen binnen de ziekenhuizen daadwerkelijk op te lossen. 'Onze sector is zeer complex en de problemen hebben nu een climax bereikt die wij niet vooruit moeten schuiven', zegt ze vandaag, donderdag 4 oktober 2018, in de Ware Tijd.

De bestuursoverdracht van de NZR was vorige week in het Diakonessenhuis. Volgens Marica-Redan moest dit al veel eerder gebeuren, maar vanwege de vele problemen in de zorg is de overdracht uitgesteld. 'Manodj Hindori heeft ons geleid door een heel moeilijke periode en hij heeft een heel goede job gedaan', aldus Marica-Redan.

Tot nu is er geen vaste termijn voor het benoemen van een voorzitter, maar er zullen wel een vast roulatiesysteem en een zittingsduur worden bepaald. Een Ziekenhuisraad is volgens haar belangrijk, omdat de directeuren van de zorginstellingen gezamenlijk de beleidsdoelen kunnen vaststellen.

De nieuwe NZR-voorzitster spreekt van een toenemend aantal mensen dat zich steeds zieker meldt bij een ziekenhuis. 'De ziekenhuizen kampen met een gefragmenteerd financieringssysteem. De huidige fee for service is niet meer van deze tijd en moet op de schop.' Bij dit systeem is er geen plafond afgesproken met de dienstverlener of medici.

Marica-Redan noemt als een grotere bedreiging de toename van chronische ziekten. 'Er zal veel meer uitgegeven worden aan ziekenhuisopnames de komende jaren. Daarom is het heel erg belangrijk dat er veel meer geld wordt vrijgemaakt voor preventie en eerstelijns zorg.' 

Zij stelt dat ziekenhuiszorg duur is en dat zal altijd zo zijn. 'Het allerbelangrijkste is het voorkomen van ziekenhuisopname. Dat kan alleen als men de eerstelijns zorg versterkt en preventieprogramma's opstelt. Wij zijn er voor de patiënten en willen kwaliteitszorg leveren.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten