donderdag 4 oktober 2018

Vale mijnbouwbedrijf plant $ 1 miljard uitbreiding van Salobo koper-goudmijn, Carajás, Brazilië

(Bron foto: Salviano Machado - Vale)
Mijnbouwbedrijf wacht op vergunning van administratieve arm ministerie van Milieu, IBAMA


Vale, werelds nr. 1 ijzererts mijnbouwbedrijf plant een uitbreiding van $ 1 miljard van haar enorme Salobo koper-goudmijn, gelegen in Carajás, Brazilië, later deze maand, volgens mensen met kennis die er toe doen.

Het project, dat bekend staat als Salobo 3, zal naar verwachting ongeveer drie jaar in beslag nemen en zal ongeveer 50.000 ton toevoegen aan de huidige capaciteit van de open-pit mijn van bijna 200.000 ton koper per jaar.


Volgens de lokale nieuwswebsite Portal Canaã wacht Vale op de administratieve arm van het ministerie van Milieu - IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) - om een vergunning af te geven voor de geplande uitbreiding, die wel 3.000 banen zou kunnen opleveren.

Met ongeveer 1.800 km2 is Carajás de op één na grootste grondbezitter in een regio die bekend staat om de koper-goudafzettingen van ijzeroxide, waarvan Salobo het belangrijkste voorbeeld is. De mijn, de grootste koperafzetting ooit ontdekt in Brazilië, zou meer dan 1 miljard ton van het rode metaal bevatten.

Canada's Wheaton Precious Metals is een belangrijke partner in de mijn en ontvangt 75 procent van het goud dat wordt geproduceerd.

Het nieuws van de uitbreiding komt op een moment, dat mijnwerkers op zoek zijn naar koperreserves of de productie stimuleren, te midden van voorspellingen dat de levering van het metaal de vraag in 2020 of zelfs eerder aanzienlijk zal overtreffen. Het verwachte tekort zal gedeeltelijk een gevolg zijn van de toenemende vraag naar elektriciteitsopwekking en elektrische voertuigen (er is 300 kilo koper in een elektrische bus en negen ton per megawatt windmolenpark). Maar, het heeft ook te maken met het feit dat de huidige koperen pijpleiding deze eeuw het laagste is, zowel qua aantal als qua capaciteit.

(Suriname Mirror/Mining.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten