donderdag 4 oktober 2018

Gouverneur van Puerto Rico roept op tot 'eliminatie' van de Venezolaanse regering

Ricardo Rossello: 'Wat er moet gebeuren, is dat de dictatuur moet worden geëlimineerd'

(Bron foto: Ledezma Press)
Rossello nodigt de Venezolaanse oppositieleiders uit voor een top op 20 en 21 oktober in San Juan, Puerto Rico


Puerto Rico's gouverneur voegde zich dinsdag bij regionale stemmen achter de omverwerping van de Venezolaanse regering na het bezoek van de voortvluchtige ex-burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, aan het Amerikaanse protectoraat. 

Gouverneur Ricardo Rossello riep op tot de 'eliminatie' van president Maduro, die in mei democratisch herkozen werd voor een tweede termijn waarbij 67,7 procent van de stemmen in de verkiezingen als transparant, vrij en eerlijk werd gekwalificeerd.


'Wat er moet gebeuren, is dat de dictatuur moet worden geëlimineerd. We bepalen wat er daarna zal gebeuren en welke stappen moeten worden ondernomen', verklaarde Rossello op een persconferentie na de ontmoeting met Ledezma. Hij beweerde verder, dat dergelijke 'stappen' al 'op vele niveaus' zijn besproken en dat ze wijzen op 'concrete resultaten'.

Als onderdeel van de aankondigingen nodigde Rossello de Venezolaanse oppositieleiders uit voor een top op 20 en 21 oktober in San Juan, Puerto Rico, dat een 'Commissie voor de wederopbouw van Venezuela' gaat stichten, met Puerto Rico als 'het hoofdkwartier' voor 'logistieke steun' aan een 'overgangsregering' in Venezuela.



'We willen klaar zijn voor de dag erna, zodat Venezuela rekent op een regering en een geordende en adequate overgang. Zodat je weet, dat je vrienden over de hele wereld hebt, zal Puerto Rico deze verbinding zijn voor de coördinatie van al deze hulp', voegde Rossello eraan toe.


In aanwezigheid van de pers tekende de gouverneur een overeenkomst met hypothetische land-, zee- en luchttoevoercorridors naar Venezuela.

De opmerkingen van Rossello volgen op controversiële verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump, evenals senator Marco Rubio van Florida, Luis Almagro, secretaris-generaal van de organisatie van de Amerikaanse staat (OAS) en anderen, die een staatsgreep, een militaire interventie of andere gedwongen maatregelen, hebben gesteund om de democratie in Venezuela te brengen. De New York Times meldde onlangs, dat Washington bijeenkomsten had gehad met rebellerende  Venezolaanse militaire commandanten om de logistiek van het organiseren van een staatsgreep te bespreken. Puerto Rico maakt nog steeds deel uit van de Verenigde Staten van Amerika en is het dichtst bij de VS gecontroleerde gebied bij Venezuela, met slechts 1.000 kilometer zee die de twee scheidt.


Het werd overgenomen door de VS in het Verdrag van Parijs ─ naast Guam en de Filipijnen ─ die de 1898 Spaans-Amerikaanse oorlog culmineerden. Als zodanig is het eiland onderhevig aan Amerikaans buitenlands en militair beleid, inclusief huisvesting van vele Amerikaanse militaire bases. De recente overeenkomst tussen de Puerto Ricaanse regering en Ledezma is al aan Washington en aan de OAS gecommuniceerd, autoriteiten zijn op de hoogte gebracht.

Ledezma van zijn kant vertelde de pers in San Juan, dat 'een logistieke operatie zal worden gestart vanuit dit Antilliaanse eiland.' Hij heeft eerder de roep ontvangen voor een door buitenlandse zijde geleide 'interventie' in Venezuela.


Vanuit ballingschap staat de ex-burgemeester en de oude anti-regeringsleider aan het hoofd van de beweging 'I Am Venezuela' ('Soy Venezuela'), slechts een van de vele gefragmenteerde anti-Chavistische groepen. Zijn beweging boycotte de recente presidentsverkiezingen en was publiekelijk tegenstander van oppositiegroepen die besloten deel te nemen.

'Soy Venezuela', dat Ledezma leidt samen met de uitgesproken criticus Maria Corina Machado, krijgt aanzienlijke kritiek van andere anti-regeringskrachten die beweren dat ze, opererend vanuit Madrid, Parijs of Washington, is losgekoppeld van de lokale realiteit.

Ledezma vlucht momenteel voor aanklachten van samenzwering en criminele vereniging in Venezuela vanwege zijn rol in de gewelddadige straatprotesten in 2014, die de regering met geweld wilden verdrijven. Hij werd in 2015 gearresteerd en zijn vonnis werd later omgezet in huisarrest, vóórdat hij vluchtte voor de autoriteiten in november 2017. Sindsdien toert hij door Europa, de VS en Latijns-Amerika om steun voor zijn inspanningen te verzamelen.

aracas moet nog reageren op de laatste verklaringen van de Puerto Ricaanse autoriteiten, maar president Maduro heeft in het verleden krachtige steun geboden aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Puerto Ricaanse bevolking. De onlangs vrijgelaten politieke gevangene en onafhankelijkheidsleider Oscar Lopez Rivera is gehost door Caracas, met Maduro die Puerto Ricanen oproept om de boeien van het kolonialisme te doorbreken.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten