woensdag 26 september 2018

Suriname Herald zwicht onder dreiging door de staat van een rechtszaak

Suriname Herald biedt president Bouterse haar verontschuldigingen aan

- Nieuwswebsite lijkt met onderstaande rectificatie nu toch te erkennen, dat haar volledige berichtgeving over Bouterse onjuist was...
- maar, erkent dat niet expliciet in haar rectificatie, het is slechts een verontschuldiging


'Time Media N.V. is een nieuwsmedium dat onder de naam “Suriname Herald” nieuwsberichten en/of actualiteiten publiceert. Zij doet zulks vanaf 2012 en heeft bij haar nieuwsgaring altijd als uitgangspunten gehanteerd de urgentie van het bericht, het nut van publicatie, de reikwijdte daarvan en de invloed op de betrokkenen in het bijzonder en de samenleving in het algemeen. Het is eigen aan het nieuwsmedium dat bij het plegen van nieuwsgaring steeds de principes van zorgvuldigheid en integriteit in acht dienen te worden genomen, onafhankelijk van beïnvloeding door enig individu, enige groep of organisatie en los van eigen politieke voorkeuren en inzichten.

Het nieuwsitem “Jason Pinas van Suriname Herald aangevallen door ‘We zijn moe’” van oktober 2016, is slechts een voorbeeld van het vorenstaande.
Naar aanleiding van dit artikel heeft de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, de heer Clifton Limburg, Suriname Herald zelfs een pluimpje gegeven voor haar onafhankelijke, á-politieke berichtgeving.

Op 23 september 2018 heeft Suriname Herald om 00.30 uur een bericht gepubliceerd onder de noemer: “Breaking news: President Bouterse met spoed naar Cuba vertrokken”.
Indachtig de journalistieke principes zoals hierboven genoemd heeft Suriname Herald, nadat haar gebleken was dat president Bouterse niet naar Cuba is vertrokken, op 23 september 2018 om 16.31 uur een ander bericht geplaatst onder de noemer “President Bouterse niet naar Cuba, maar wel naar Militair Hospitaal”.

Op dinsdag 25 september 2018 is bij wege van een deurwaardersexploit een schrijven van een advocaat ontvangen, welke bestemd is voor Suriname Herald en Claudia Tanoeleksono, de hoofdredacteur van Suriname Herald.
Het spreekt voor zich dat Suriname Herald een handelsnaam is en derhalve de uitgever in deze Time Media N.V. door betrokken advocaat aangeschreven had moeten worden.

Benadrukt moet worden dat een hoofdredacteur publicaties die onder de noemer van Suriname Herald plaatsvinden, nimmer in privé pleegt.
Voornoemde persoon heeft in haar functie noch in privé de bedoeling gehad om persoonlijke informatie van het staatshoofd te verspreiden met het oogmerk om hem in een kwaad daglicht te stellen. Het spreekt derhalve voor zich dat betrokkene hierbij evenmin de bedoeling heeft gehad om het staatshoofd opzettelijk te beledigen en te belasten.
Deze artikelen zijn niet gepubliceerd uit een diep gewortelde politieke animositeit van betrokkene dan wel van Suriname Herald jegens het staatshoofd.

RECTIFICATIE

Time Media N.V. als uitgever van Suriname Herald deelt hierbij uitdrukkelijk mede dat het nimmer de bedoeling was om met deze berichtgeving, Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname te beledigen.
Het is nimmer de bedoeling geweest om met deze berichtgeving via Suriname Herald de reputatie, eer en goede naam van genoemde Bouterse, Desire Delano aan te tasten dan wel te schaden.
De hoofdredacteur noch Suriname Herald hebben ooit de intentie gehad om middels het verspreiden van deze berichten onwaar of beledigend of belastend jegens hierboven genoemde te zijn.

Ten aanzien van deze berichten erkent Time Media N.V. dat de zorgvuldigheid en nauw gezetheid beter in acht genomen hadden moeten worden alvorens tot publicatie over te gaan.

Indien deze berichtgeving ongerief heeft veroorzaakt voor de heer Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname, dan bieden Suriname Herald, de hoofdredacteur en alle betrokken medewerkers hierbij hun verontschuldigingen aan.

Time Media N.V.
Paramaribo, 26 september 2018'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten