woensdag 26 september 2018

Weer verlaten inheemse dorpen de VIDS van Theo Jubitana - Wordt of is de VIDS een lege huls?

Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio’s en zes dorpshoofden stappen uit de VIDS

-‘U heeft zich nooit en te nimmer bekommerd om ons hier in het zuiden, dan alleen over onze rug heen steeds projecten te doen die totaal niets met onze ontwikkeling te maken hebben’
- Jubitana: 'Dit is onderdeel van het plan om de VIDS te breken'


Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio’s heeft samen met zes dorpshoofden het lidmaatschap van de  Vereniging van Inheemse Dorpshoofden van Suriname (VIDS) opgezegd. Dat staat in een brief van het grootopperhoofd aan de VIDSs onder leiding van Theo Jubitana, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 september 2018. 

‘U heeft zich nooit en te nimmer bekommerd om ons hier in het zuiden, dan alleen over onze rug heen steeds projecten te doen die totaal niets met onze ontwikkeling te maken hebben’, luidt een deel van het schrijven.

Volgens een ingewijde dichtbij de granman staat bijvoorbeeld in het jaarprogramma van de VIDS, dat er naar fondsen gezocht wordt om projecten in alle dorpen uit te voeren, zoals trainingen voor capaciteitsversterking. 'We zien wel dat deze trainingen worden verzorgd in andere dorpen, maar wij worden niet getraind. We voelen ons hierdoor misbruikt', zegt de bron. 'Wanneer we vragen waarom onze dorpen geen trainingen krijgen, moeten we horen dat de VIDS geen geld heeft. Dit is een stiefmoederlijk behandeling.'

(Bron foto: de Ware Tijd)
Met de granman hebben de hoofden van alle Triodorpen de organisatie de rug toegekeerd, Kwamalasamutu, Alalapadoe, Sipaliwini, Coeroeni, Amatopo en Tepu. De hoofdkapiteins Reshoede Wakusha van Kwamalasamutu en Shaupe Mosesi van Tepu zijn hiermee uit het hoofdbestuur van de VIDS gestapt. De bedoeling is volgens de bron om een aparte organisatie te vormen samen met andere dorpen die ook uit de Vids zijn gestapt. 'We willen al lang uit de VIDS . Toen we hoorden dat andere dorpen uit de VIDS zouden treden, hebben we dat ook gedaan', zegt de bron.

Mogelijk wordt vandaag duidelijk of ook granman Aptuk Noewahe van de Wayana's en de dorpshoofden in zijn gebied uit de VIDS zullen treden.

 In de brief staat verder, dat de VIDS de dorpshoofden verkeerd heeft geïnformeerd over de grondenrechtenkwestie. De ingewijde wijst erop, dat de VIDS in december 2017, bij de aanname van de Wet Beschermde Dorpsgebieden in De Nationale Assemblee, aan de granman en anderen heeft voorgehouden, dat het ging om een voorlopige oplossing van het grondenrechtenvraagstuk. 'Dat is niet waar, omdat in het stappenplan staat dat een ieder vrij is om zijn grenzen te bepalen', stelt de bron.

Overigens, de wet - die nog niet van kracht is - verbiedt de overheid om binnen een straal van 5 kilometer van de dorpen concessies uit te geven.

VIDS  -voorzitter Theo Jubitana wil niet inhoudelijk ingaan op de brief. 'We betreuren de stap van de Triodorpen, maar dit is onderdeel van het plan om de VIDS te breken. Wij gaan intern hierover overleggen om te zien hoe onze organisatie te behouden.' Volgens hem zal de organisatie naar de dorpen gaan om met de besturen te praten en die opnieuw te wijzen waarvoor de VIDS gaat. 'Buitendien betwijfel ik of deze besluiten zijn genomen in samenspraak met bewoners van de dorpen, omdat sommige mensen die in de dorpsbesturen zitten, niet op de hoogte zijn van deze ontwikkeling', aldus Jubitana.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten