woensdag 26 september 2018

Assemblee behandelt ontwerpwet die accountantssector moet gaan ordenen

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Goede ordening van de financiële sector middels wet- en regelgeving is zeer van belang'


De Nationale Assemblee is gisteren, dinsdag 25 september 2018, in commissieverband gestart met de behandeling van een wetsvoorstel voor het instellen van een ‘Charter instituut’ voor het beroep van accountant. Als er inderdaad een nieuwe wet komt, dan gaat die niet slechts het beroep ordenen. Deze wet dient ook voor versterking en verdere aanpassing van wetgeving in de financiële sector, met het oog op corruptiebestrijding in de gemeenschap, bij instituten en de overheid en zal een belangrijk instrument zijn in het streven naar transparantie.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) wees op het belang van deze wet. De internationale regelgeving voor accountants is in de afgelopen decennia aangepast aan de complexiteit en internationalisering van de financiële wereld. Een goede ordening van de financiële sector middels wet en regelgeving, is in deze voor elk land, zeer van belang. Ook voor Suriname, benadrukte Abdoel.


De ontwerpwet 'houdende regels inzake het accountantsberoep en instelling van een instituut voor Chartered Accountants' (zie hierna) is ingediend door Jennifer Simons en Rossellie Cotino (NDP). In de commissie van rapporteurs hebben naast Abdoel ook zitting Dinotha Vorswijk (ABOP), Jenny Warsodikromo (NDP), William Waidoe (PL), Grace Watamaleo (NDP), Riad Nurmohamed (VHP) en Jennifer Vreedzaam (NDP). De initiatiefnemers Simons en Cotino zijn bijgestaan en ondersteund door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en de Surinaamse Vereniging van Accountants.



Abdoel merkte tijdens de openbare commissievergadering op, dat op alle internationale podia  gesproken wordt over 'tranparency and accountability'. 'Wij zijn al een tijdje begonnen met de ordening en regulering van de financiële sector middels verschillende wetten en deze ontwerpwet zal een zeer belangrijke en essentiële aanvulling zijn op die lijst en in dat traject. Bij de behandeling van de Wet op de Jaarrekening hebben wij nog uitgebreid gesproken over het belang en de noodzaak van deze ontwerpwet. Zie dus deze ontwerpwet in het verlengde van een zeer positief en markant traject dat er bewandeld wordt in de verdere ordening van de financiële sector. De rol van een instituut chartered accountants is in deze absoluut niet te verwaarlozen.'

Volgens de Memorie van Toelichting beoogt deze ontwerpwet de beroepsorganisatie in al deze ontwikkelingen als hoeder van een goed functionerende beroepsgroep naar voren te schuiven en betere waarborgen te bieden voor een adequate beroepsuitoefening. De ontwerpwet biedt randvoorwaarden om onder meer een wettelijke kader te regelen voor het accountantsberoep.

Abdoel ging artikelsgewijs in op de inhoud van de wet. Bij de definitie van accountant wordt  aangegeven dat onder accountant wordt begrepen degene die in het bezit is van een accountantsdiploma verstrekt door een erkende accountantsopleiding.



'De vraag hier is, moet de accountantsopleiding alleen erkend zijn of geaccrediteerd of erkend en geaccrediteerd zijn?', wilde de commissievoorzitter weten.

Het in te stellen instituut zal als doel hebben het bevorderen van een goede beroepsuitoefening door accountants in Suriname. Abdoel vindt dat deze doelstelling wat ruimer geformuleerd kan worden. Het gaat volgens om veel meer dan een goede beroepsuitoefening alleen. 'Ik dacht ook dat het ging om het beroep integer te kunnen uitoefenen, op een kwalitatief veel hoger niveau, naar internationale standaarden en maatstaven. Belangrijk is ook de internationale samenwerking die zal ontstaan tussen deze beroepsorganisatie en andere organisaties.'

Hij vindt, dat iemand die in het buitenland zit, niet het werk van accountant hier moet kunnen doen en aan de andere kant moet een internationale accountantsbureau ook hier een vestiging hebben en hier mensen in dienst hebben om het werk van dit land te kunnen doen. 'Het moet niet langer zo zijn, dat accountants die niet eens in dit land wonen/gevestigd zijn, werk van miljoenen van de overheid krijgt terwijl wij hier onze eigen mensen met werk kunnen voorzien, en ook nog werkgelegenheid kunnen scheppen.'

Minister Stephen Tsang van HI&T heeft wat meer ruimte gevraagd om de vragen te beantwoorden. Assembleevoorzitster Geerlings-Simons verdaagde de openbare commissievergadering naar morgen.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten