woensdag 26 september 2018

Twee 6.000 jaar oude menselijke skeletten gevonden op Braziliaanse bouwplaats aan autoweg BR-470

Skeletten mogelijk van mensen van een van de honderden Jiquabu-stammen


Twee 6.000 jaar oude menselijke skeletten met perfect bewaard gebleven tanden zijn gevonden op een Braziliaanse bouwplaats. De overblijfselen werden gevonden op een locatie langs de autoweg BR-470 in de gemeente Ilhota in de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina. 

De schedels en botten van de skeletten lijken goed bewaard gebleven met de volledige set tanden nog steeds duidelijk zichtbaar. Men gelooft, dat de plek een eiland in een lagune was. Wetenschappers zeggen, dat de skeletten mogelijk afkomstig zijn van mensen van een van de honderden Jiquabu-stammen die tot 10.000 jaar geleden in Brazilië gewoond hebben, tot de koloniale periode.


De skeletten, die werden gevonden tijdens werkzaamheden om de weg in mei uit te breiden, werden naar het Beta Analytics-laboratorium in Florida verstuurd, dat vond dat ze 5.880 jaar oud zijn. Archeoloog Valdir Luiz Schwengber van de Universiteit van Zuid-Santa Catarina, die de vondst coördineert, zei dat de skeletten ongeveer 60 centimeter onder het oppervlak werden gevonden.


Schwengber, zei dat het eiland geïsoleerd zou zijn geweest en geen drinkwater zou hebben gehad. Experts geloven dat de site waarschijnlijk werd gebruikt voor ceremonies en begrafenisrituelen. 'Gegevens verzameld op de site geven aan dat ze een dieet van vis hadden, zoals meerval, snapper, zeebaars en corvina', aldus Schwengber. 'De kleine omvang van de vis geeft aan dat de voedselvoorraden de jonge vis waren die in ondiepe wateren aanwezig was.'

Bronnen suggereren dat Portugese ontdekkingsreizigers in Brazilië aankwamen, dat werd bewoond door honderden Jiquabu-stammen, waarvan de vroegste ongeveer 10.000 jaar geleden was in de hooglanden van Minas Gerais.



Deze inwoners werden 'Indiërs' genoemd door de Portugezen. Experts geloven, dat deze vroege stammen deel uitmaakten van een golf van migrantenjagers die vanuit Azië naar Amerika kwamen, misschien via de Beringstraat. Deze culturen hebben nooit verslagen geschreven of permanente landbouw ontwikkeld, dus er is heel weinig bekend over.

Ten tijde van de Europese ontdekking wordt aangenomen dat Brazilië maar liefst 2.000 stammen had die semi-nomadisch waren.

De skeletten bevinden zich nu in een laboratorium dat eigendom is van een bedrijf genaamd Tuburao, waar ze verder worden geanalyseerd. Het gebied waar de skeletten werden gevonden, is omheind en zal naar verluidt een educatieve ruimte worden.

Onderzoek van eerder dit jaar bracht aan het licht, dat delen van het Amazonegebied waarvan eerder werd gedacht dat het onbewoond was, al in 1.250 AD bewoooond werd door bloeiende populaties van wel een miljoen mensen. Archeologen onthulden bewijs, dat er tot 1.500 dorpen in het regenwoud waren in de omgeving van grote rivieren - waarvan tweederde nog moet worden ontdekt. Deze bloeiende bevolkingen werden vervolgens gedecimeerd door de komst van Europese kolonisten en hun ziektes.


(Suriname Mirror/RicTV/The Daily Mail/YouTube/Gauchazh)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten